Danas počinje Pariski mirovni forum

Šesto izdanje foruma, pod nazivom ‘Traženje zajedničkog osnova u svijetu suparništva’, posvećeno je najvećim izazovima današnjice i traženju efikasnih odgovora na najhitnije svjetske izazove.

Forum se otvara sesijom 'Pariski pakt za ljude i planetu', a uvodno obraćanje imat će Emmanuel Macron (AFP)

Pariski mirovni forum, koji će okupiti predstavnike međunarodnih organizacija i lidere država, počet će u petak u Parizu, u palati Brongniart.

Ovogodišnje, šesto izdanje, pod nazivom “Traženje zajedničkog osnova u svijetu suparništva”, posvećeno je najvećim izazovima današnjice i traženju efikasnih odgovora na najhitnije svjetske izazove, prenosi Tanjug.

U fokusu dvodnevnog skupa u Parizu je upravljanje posljedicama višestrukih kriza na stanovništvo, saradnja kroz sukobe, preispitivanje globalizacije u polariziranom svijetu, kataliziranje klimatskih i ekoloških rješenja, obezbjeđivanje sigurnijeg i etičnog digitalnog svijeta i njegovanje inkluzivnijih i pravednijih društava.

Forum se otvara sesijom “Pariski pakt za ljude i planetu”, a uvodno obraćanje imat će predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Od šefova država govorit će i predsjednik Gane Nana Akufo-Addo, predsjednik Senegala Macky Sall, predsjednik Kenije William Ruto, kao i predsjednica Vlade Barbadosa Mia Amor Mottley.

Tokom dva dana 80 sesija

Među govornicima su i generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva, predsjednik Svjetske banke Ajay Banga, predsjednik Instituta za ekonomski rast Nand Kishore Singh i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Mathias Corman.

Tokom dva dana bit će održano 80 sesija.

Osim predstavnika međunarodnih organizacija i svjetskih lidera, prisustvovat će i predstavnici nevladinih organizacija i fondacija, kompanija, vjerskih grupa, stručnjaci i novinari iz cijelog svijeta.

Pariski mirovni forum, čiji je inicijator Macron, održava se od 2018. godine, s ciljem da okupi sve aktere globalne uprave i zasnovan je na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje s globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira.

Izvor: Agencije