WSJ: Kina pristala na pregovore s SAD-om o kontroli nuklearnog naoružanja

Razgovori o kontroli nuklearnog naoružanja između Pekinga i Washingtona održat će se naredne sedmice i prvi su od Obamine administracije.

Timovi američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga imaju načelni dogovor da se dvojica čelnika sastanu u San Franciscu u novembru (Reuters)
Timovi američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga imaju načelni dogovor da se dvojica čelnika sastanu u San Franciscu u novembru (Reuters)

Kina je pristala sljedeće sedmice održati razgovore o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama, prve od Obamine administracije, izvijestio je u srijedu Wall Street Journal.

Razgovori bi trebali biti usmjereni na izbjegavanje opasne trostrane utrke u naoružanju između Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije, ali ne predstavljaju početak službenih pregovora o ograničenju nuklearnog oružja, izvijestio je američki list, a prenosi Hina.

Glasnogovornik američkog State Departmenta nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Načelno dogovoren sastanak Bidena i Jinpinga

Timovi američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga imaju načelni dogovor da se dvojica čelnika sastanu u San Franciscu u novembru, iako se važni detalji tek trebaju dogovoriti, rekao je u utorak visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Mnoštvo bilateralnih diplomatskih angažmana posljednjih mjeseci, uglavnom na zahtjev SAD-a, pokušalo je spasiti veze između Pekinga i Washingtona koje su se brzo pogoršavale nakon američkog obaranja navodno kineskog špijunskog balona iznad Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije