Njemačka vlada odobrila zakon koji tražiocima azila omogućava da ranije rade

Njemačka vlada odobrila je zakon koji će omogućiti tražiocima azila da počnu ranije da rade i plan za pooštravanje kazni za ljude koji krijumčare migrante.

Paket koji je podržala vlada, a koji zahtijeva odobrenje parlamenta, posljednji je u nizu koraka koje je nedavno preduzela njemačka vlada u pokušaju da riješi migracije kao veliki politički problem (Reuters)

Njemačka vlada odobrila je u srijedu zakon koji će omogućiti tražiocima azila da počnu ranije da rade i plan za pooštravanje kazni za ljude koji krijumčare migrante.

Paket koji je podržala vlada, a koji zahtijeva odobrenje parlamenta, posljednji je u nizu koraka koje je nedavno preduzela njemačka vlada u pokušaju da riješi migracije kao veliki politički problem, prenio je Tanjug agenciju AP.

Prošle sedmice je odobren zakon koji ima za cilj olakšanu deportaciju odbijenih tražilaca azila.

Njemački kancelar Olaf Scholz će u ponedjeljak održati sastanak sa 16 njemačkih guvernera pokrajina sa kojima će, kako se očekuje, razgovarati o migracijama.

Skloništa za migrante i izbjeglice punila su se širom Njemačke posljednjih mjeseci, a Scholz, koji je suočen sa ogromnim pritiskom opozicije zbog migranata, rekao je da dolazi previše njih.

Kvalificirana radna snaga

U Njemačkoj se nalazi više od milion Ukrajinaca koji su stigli od početka rata sa Rusijom.

I pored toga, Njemačkoj nedostaje kvalificirana radna snaga.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser rekla je da će, prema vladinom planu, tražiocima azila biti dozvoljeno da počnu da rade posle tri do šest mjeseci u Njemačkoj, što je manje od devet mjeseci koliko treba da čekaju sada.

Pored postojećeg plana da privuče više kvalificiranih radnika, Njemačka mora najbolje što može da iskoristi profesionalni potencijal i kvalifikacije ljudi koji već žive u Njemačkoj, rekla je ona.

“Da bismo to uradili, moramo ih uvesti u posao što prije”, istakla je Faeser.

Ona je navela da se sprovode paralelno napori da se prošire integracioni kursevi na kojima novopridošlice uče njemački jezik.

Izvor: Agencije