Izvještaji: Rusi pomažu Sjevernoj Koreji sa špijunskim satelitom

Prema podacima Nacionalne obavještajne službe NIS, Sjeverna Koreja je poslala više od 10 pošiljki municije Rusiji za rat u Ukrajini, uključujući više od milion artiljerijskih projektila.

Prva dva pokušaja Sjeverne Koreje da lansira izviđačke satelite ove godine neslavno završili zbog problema sa potisnicima (Reuters)

Sjeverna Koreja je u posljednjim etapama priprema lansiranja špijunskog satelita i šanse da će treći pokušaj biti uspješan su jako velike, objavila je u srijedu južnokorejska obavještajna agencija, prenosi Reuters pozivajući se na parlamentarca koji je bio prisutan na brifingu.

Prema podacima Nacionalne obavještajne službe NIS, Sjeverna Koreja je poslala više od 10 pošiljki municije Rusiji za rat u Ukrajini, uključujući više od milion artiljerijskih projektila.

Reuters navodi kako je to približno dvomjesečna potreba municije Rusije za rat u Ukrajini, kazao je član parlamentarnog komiteta Yoo Sang-bum, pozivajući se na brifing.

Dodaje se kako je NIS iznio izvještaj na zasjedanju Obavještajnog komiteta Parlamenta održanom iza zatvorenih vrata.

Tehnička pomoć Rusije

Pošiljke su prebačene brodovima koji su se kretali sa istočne obale Sjeverne Koreje i ruskih luka, kako su ranije objavljivali iz SAD-a, kao i avionima, navodi špijunska agencija.

“Sjevernokorejske tvornice rade u punom kapacitetu kako bi ispunile zahtjeve za vojnim isporukama Rusiji, čak mobiliziraju stanovnike i civilne tvornice kako bi pravili kutije za izvoz municije”, rekao je novinarima Yoo, pozivajući se na NIS.

Reuters podsjeća kako su prva dva pokušaja Sjeverne Koreje da lansira izviđačke satelite ove godine neslavno završili zbog problema sa potisnicima.

Yoo, ponovno se pozivajući na NIS, navodi kako izgleda da je Sjeverna Koreja dobila tehničku pomoć Rusije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada