Gaza trpi još jedan prekid komunikacija usred izraelskog bombardovanja

Telefonske i internetske usluge prekinute su uprkos upozorenjima da prekidi komunikacija pogoršavaju humanitarnu krizu u Gazi.

Stanovnici Gaze ponovo su ostali bez internetske i telefonske komunikacije (EPA)

Izrael je drugi put prekinuo telekomunikacijske i internetske usluge u Gazi uprkos upozorenjima humanitarnih agencija da takva isključenja ozbiljno remete njihov rad u ionako teškoj situaciji u ratom razorenoj palestinskoj enklavi.

Pružatelj telekomunikacijskih usluga Paltel saopćio je vijest je o “potpunom prekidu” komunikacija i internetskih usluga u Gazi u srijedu ujutro.

Do prekida dolazi nakon što je Izrael uveo gotovo potpuni prekid komunikacija u Gazi od petka do nedjelje koji je trajao skoro 36 sati.

Novinar Al Jazeere Hani Mahmoud, koji povremeno šalje novosti putem satelita iz Khan Younisa, južnog dijela Gaze, rekao je u srijedu da je prekid komunikacija izazvao “valove zabrinutosti i straha među ljudima i evakuiranim osobama u južnom dijelu Gaze čiji su članovi porodica još u sjevernom dijelu i u gradu Gazi”.

“Ovaj prekid komunikacije je vrlo tragičan za ljude ovdje i pokazatelj da se nešto ozbiljno događa”, izvijestio je. Nedostatak komunikacije samo pojačava zabrinutost ljudi “o tome šta će se dogoditi s njihovim rođacima i voljenima”, dodao je.

“Težak dio je nemogućnost da se tačno zna šta se događa. Postaje sve teže razumjeti situaciju u gradu Gazi i sjevernom dijelu dok se izraelski tenkovi kreću da odvoje sjever od juga.”

“Prekid komunikacija također dovodi u opasnost rad humanitarnih agencija koje pokušavaju pomoći ljudima na terenu jer gube kontakt sa svojim članovima tima. Stvari postaju vrlo teške.”

U saopćenju je palestinsko Ministarstvo komunikacija apeliralo na susjedni Egipat da upravlja komunikacijskim stanicama u blizini granice s Gazom i aktivira uslugu roaminga na egipatskim mrežama, ističući da “kritičnu humanitarnu situaciju koja više ne može podnijeti gubitak komunikacije”.

‘Potencijalni ratni zločini’

Izrael je iskoristio prethodno gašenje kako bi “prekrio potencijalne ratne zločine dok su započinjali svoju kopnenu invaziju”, rekla je Marwa Fatafta, voditeljica politike i zagovaranja za područje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike u Access Now, globalnoj organizaciji za ljudska prava.

Izrael koristi nestanak interneta kao “taktiku ratovanja kako bi nanio još boli stanovništvu”, rekla je Fatafta za Al Jazeeru.

Čak i kada su telekomunikacijske usluge radile, komunikacije u Gazi su bile “sporadične i nepouzdane”, dodala je, s mobilnom mrežom Gaze G2 “dodatno slomljenom” nestašicom goriva i oštećenjem infrastrukture.

U ponedjeljak je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla Vijeću sigurnosti da su Sjedinjene Američke Države jasno dale do znanja Izraelu da su zabrinute zbog gašenja komunikacija u Pojasu Gaze.

“Gašenje telekomunikacija ugrožava živote civila, osoblja UN-a i humanitarnih radnika i riskira pogoršanje humanitarne krize u Gazi”, rekla je.

Tokom prethodnog prekida, glavni izraelski vojni glasnogovornik odbio je reći stoji li Izrael iza toga, ali je rekao da će učiniti sve što je potrebno da zaštiti svoje snage.

Upitan je li Izrael onesposobio mobilne usluge na početku kopnene ofanzive koja je započela u petak navečer, kontraadmiral Daniel Hagari rekao je: “Činimo ono što moramo učiniti kako bismo osigurali svoje snage onoliko dugo koliko moramo, privremeno ili trajno, koliko treba, i o tome nećemo dalje ništa govoriti.”

U subotu je Elon Musk rekao da će ponuditi svoju Starlink satelitsku internetsku uslugu “međunarodno priznatim organizacijama za pomoć” u Gazi, što je izazvalo proteste Izraela.

“Hamas će to koristiti za terorističke aktivnosti”, rekao je izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi na X-u, misleći na grupu koja vlada Gazom.

“Možda bi Musk bio spreman to uvjetovati oslobađanjem naših otetih beba, sinova, kćeri, starijih ljudi. Svih njih! Do tada će moj ured prekinuti sve veze sa Starlinkom.”

Izvor: Al Jazeera i agencije