Bombardiranje, glad i opsada: Izrael nastavlja ubijati djecu Gaze

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravstva u Gazi, djeca čine 42 posto od ukupnog broja poginulih u 25 dana rata.

U Gazi se trenutno nalazi 52.500 beba kojima prijete smrt, glad, dehidracija ili gubitak porodica, jer okupatorske bombe padaju na Pojas Gaze tokom cijelog dana
U Gazi se trenutno nalazi 52.500 beba kojima prijete smrt, glad, dehidracija ili gubitak porodica, jer okupatorske bombe padaju na Pojas Gaze tokom cijelog dana (Getty)

U zadnjem izraelskom ratu, u Pojasu Gaze najveći broj žrtava su djeca. Broj ubijene djece dosegao je oko 3.500, među kojima je 264 novorođenčadi koja nisu napunila ni prvu godinu života.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravstva u Gazi, djeca čine 42 posto od ukupnog broja poginulih u 25 dana rata, pored toga da se hiljadu djece još uvijek nalazi pod ruševinama.

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) saopćio je da je broj ubijene djece u Gazi tokom tri protekle sedmice premašio ukupan broj djece koja su stradala u zonama sukoba širom svijeta od 2019. godine.

U Gazi se trenutno nalazi 52.500 beba kojima prijete smrt, glad, dehidracija ili gubitak porodica, jer okupatorske bombe padaju na Pojas Gaze tokom cijelog dana.

Nema mlijeka, hrane, pića

Djeca su izložena opasnostima i bolestima u prenapučenim smještajima gdje ne postoje ni najosnovniji uvjeti za život. Nemaju hrane i vode, pored toga da se veliki broj ljudi okuplja na određenim mjestima bježeći od smrti.

Jedna od stanovnica Pojasa Gaze ispričala je za Al Jazeeru da je rodila dijete prije sedam dana, tokom rata. Kaže kako ne može pronaći mlijeko, hranu, piće, pa čak ni mjesto na koje će se skloniti s djetetom. Njeno novorođenče nije primilo ni vakcinu koja se daje u prvoj sedmici nakon rođenja.

U Pojasu Gaze trenutno ima 55.000 žena u različitim fazama trudnoće, a očekuje se da će njih 5.500 roditi tokom ovog mjeseca.

Jedan od doktora u bolnici Al-Shifa rekao je za Al Jazeeru da su se slučajevi carskih rezova i pobačaja utrostručili u ovom ratu, te da većina pristiglih slučajeva ima abrupciju posteljice. Prema njegovim riječima, u velikom broju slučajeva koji pristižu u bolnicu nastupila je smrt ploda ili je majka mrtva, a fetus pokazuje posljednje znakove života.

Izvor: Al Jazeera