Blinken razgovarao sa Johnsonom o pomoći Ukrajini

Uvodni sastanak američkog državnog sekretara sa novoizabranim predsjedavajućim Predstavničkog doma.

Blinken je razgovarao sa Johnsonom o najnovijim diplomatskim naporima u regiji Bliskog istoka, (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken održao je prvi lični sastanak sa novoizabranim predsjedavajućim Predstavničkog doma Mikeom Johnsonom, tokom kojeg je razgovarao o potrebi da se nastavi podrška Ukrajini, Izraelu i drugim važnim pitanjima, saopćio je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller na brifingu za medije, prenosi Tanjug pozivajući se na Ukrinform.

„Bio je to uvodni sastanak, kada je državni sekretar imao priliku da se prvi put sretne sa predsjedavajućim Predstavničkog doma sa kojim je razgovarao o nizu pitanja, prije svega o zahtjevu za dodatna sredstva za podršku Ukrajini i podršci Izraelu, kao i o isporuci humanitarne pomoći Gazi i drugim oblastima“, rekao je Miller.

Zahtjev za 106 milijardi dolara

Prema njegovim riječima, američki državni sekretar je razgovarao sa Johnsonom o najnovijim diplomatskim naporima u regiji Bliskog istoka, kao i o primarnim ciljevima oslobađanja talaca, evakuacije američkih državljana i sprečavanja širenja sukoba.

Blinken je ranije sa američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom, učestvovao na saslušanjima u Senatu Sjedinjenih Američkih Država povodom zahtjeva predsjednika Josepha Bidena za izdvajanje 106 milijardi dolara za potrebe nacionalne sigurnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada