Bijela kuća se nada susretu Bidena i Xija u San Franciscu u novembru

Biden, njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i državni sekretar Antony Blinken razgovarali su o mogućnostima samita između Bidena i Xija s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem u Bijeloj kući i State Departmentu.

Važni detalji susreda Bidena i Xija tek trebaju biti dogovoreni
Važni detalji susreda Bidena i Xija tek trebaju biti dogovoreni (Reuters)

Timovi američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xija Jinpinga načelno su dogovorili sastanak dvojice državnika u San Franciscu u novembru, no važni detalji tek trebaju biti dogovoreni, rekao je u utorak viši dužnosnik Bidenove administracije, prenosi Hina.

On se osvrnuo na izjave glasnogovornice Bijele kuće Karine Jean Pierre na dnevnom brifingu za medije, gdje je rekla da dva čelnika streme “konstruktivnom razgovoru” do kojeg bi trebalo doći tokom foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Franciscu.

Samit APEC-a

“Postoji načelan dogovor o sastanku u San Franciscu u novembru. I dalje razrađujemo važne detalje kako bi finalizirali te planove”, rekao je dužnosnik.

Biden, njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i državni sekretar Antony Blinken razgovarali su o mogućnostima samita između Bidena i Xija s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem u Bijeloj kući i State Departmentu u petak.

Samit APEC-a trebao bi se održati sredinom novembra.

 

Izvor: Agencije