Bidenov zahtjev za finansiranje Izraela na meti kritika, već naišao na prepreke

Američka grupa za prava kaže da predsjednikov zahtjev Kongresu za pomoć Izraelu sugerira da bi SAD mogao ‘finansirati’ raseljavanje Palestinaca.

Palestinka prolazi pored ruševina srušene zgrade nakon izraelskog bombardiranja Rafe u južnom Pojasu Gaze 31. oktobra (Reuters)

Washington, DC – Grupa za ljudska prava u Sjedinjenim Američkim Državama podigla je uzbunu zbog zahtjeva predsjednika Joea Bidena za finansiranje Izraela u iznosu od 14 milijardi dolara, napominjući da taj pritisak sadrži jezik koji sugerira napore da se Palestinci uklone iz Gaze.

Demokratija za arapski svijet sada (DAWN) upozorila je u ponedjeljak da bi se Bidenovim zahtjevom moglo “finansirati” etničko čišćenje Palestinaca.

“Ovi resursi bi podržali raseljene i sukobom pogođene civile, uključujući palestinske izbjeglice u Gazi i na Zapadnoj obali” i “pozabavili bi se potencijalnim potrebama stanovnika Gaze koji bježe u susjedne zemlje”, objašnjava se u pismu Bijele kuće o zahtjevu za finansiranje.

“To bi uključivalo prehrambene i neprehrambene artikle, zdravstvenu brigu, hitnu pomoć u skloništima, pomoć u vodi i sanitarnim uvjetima te hitnu zaštitu. To bi također uključivalo potencijalne kritične troškove humanitarne infrastrukture potrebne izbjegličkoj populaciji kako bi se osigurao pristup osnovnoj podršci za održavanje života.”

U pismu, upućenom Kongresu i poslanom 20. oktobra, dalje se kaže da bi rat Izraela i Hamasa “mogao rezultirati raseljavanjem preko granice i većim regionalnim humanitarnim potrebama, a finansiranje bi se moglo koristiti za ispunjavanje novih programskih zahtjeva izvan Gaze”.

Zabrinutost zbog palestinskog raseljavanja

Zabrinutost oko palestinskog raseljavanja pojačana je nakon što je časopis +972 izvijestio da je primio procurjeli dokument izraelske vlade koji opisuje plan za premještanje cijele populacije Gaze u inostranstvo. Magazin je dodao da je izvor u izraelskom ministarstvu obavještajne službe potvrdio autentičnost dokumenta.

“Bidenova administracija ne samo da daje zeleno svjetlo za etničko čišćenje – ona ga finansira”, rekla je Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica DAWN-a.

“Usmjeravanje Amerikanaca kako bi omogućili dugogodišnje izraelske planove o depopulaciji Gaze pod okriljem ‘humanitarne pomoći’ je okrutna i groteskna prijevara.”

Gaza je dom za oko 2,3 miliona ljudi, od kojih su većina izbjeglice ili potomci ljudi koji su raseljeni iz historijske Palestine tokom uspostave države Izrael 1948. godine.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjeve Al Jazeere za komentar, ali je Bidenova administracija ove sedmice signalizirala da ne podržava planove za uklanjanje Palestinaca iz njihovih domova.

Biden razgovarao sa al-Sisijem

U nedjelju je Biden razgovarao sa svojim egipatskim kolegom Abdelom Fattahom el-Sisijem o “važnosti zaštite života civila, poštivanju međunarodnog humanitarnog prava i osiguravanju da Palestinci u Gazi ne budu raseljeni u Egipat ili bilo koju drugu naciju”.

Dan kasnije, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da SAD i dalje radi na “sigurnom prolazu” u inostranstvo za stanovnike Gaze koji žele pobjeći od izraelskog bombardovanja koje je u toku, ali je priznao da mnogi “ne žele pobjeći zauvijek i otići negdje drugdje u svijet”.

“Dakle, u nekom trenutku morate početi razmišljati kako će to izgledati”, rekao je Kirby. “I jednostavno ne znam jesmo li sada imali čvrste odgovore na to.”

Egipat je odbio preseliti stanovništvo Gaze na svoj teritoriju.

Na unutrašnjem planu, Bidenov zahtjev za finansiranje rano je naišao na smetnju u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci, uprkos velikoj podršci Izraelu.

Republikanski zastupnici, pod novoizabranim predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom, predstavili su nacrt zakona koji odvaja pomoć Izraelu od pomoći Ukrajini. Bidenov prijedlog kombinirao je sredstva za ukupni zahtjev od 105 milijardi dolara.

Šta više, republikanski prijedlog zakona kompenzirao bi pomoć Izraelu smanjenjem finansiranja Porezne uprave (IRS), američke porezne agencije – što je dugogodišnji cilj konzervativaca.

Nesuglasice u Kongresu

Nekoliko demokrata izrazilo je protivljenje republikanskom prijedlogu, sugerirajući da bi dvije stranke trebale postići kompromis kako bi progurale bilo kakav zakon o novcu za pomoć. Demokrati kontroliraju Senat i Bijelu kuću, čije je odobrenje potrebno za donošenje zakona.

Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer odbacio je u utorak republikanski prijedlog zakona, optužujući desničarske zastupnike da žele pomoći bogatima da izbjegnu plaćanje poreza izvlačenjem novca iz Porezne uprave.

“Uvredljivo je da teška desnica otvoreno pokušava iskoristiti krizu u Izraelu kako bi pokušala nagraditi ultrabogate”, rekao je Schumer, nepokolebljivi pristalica Izraela.

“Novi predsjednik savršeno dobro zna da ako želite pomoći Izraelu, ne možete predložiti zakon koji je pun otrovnih tableta. I ova vrsta nepotrebno stranačkog zakonodavstva šalje pogrešnu poruku našim saveznicima i protivnicima diljem svijeta.”

Ali krajnje desna kongresnica Lauren Beobert pozdravila je prijedlog zakona.

“Ne možemo neograničeno trošiti novac. Imamo 33 hiljade milijardi dolara duga. Novac mora negdje doći i trebao bi doći od Porezne uprave”, napisala je na platformi X.

“Sada, demokrati mogu odlučiti žele li više pomagati našim saveznicima u Izraelu ili ciljati Amerikance s Poreznom upravom.”

Progresivni zastupnici već dugo pozivaju na postavljanje uvjeta za pomoć Izraelu – kako bi se obeshrabrilo zlostavljanje Palestinaca – ali ti su glasovi i dalje mala manjina u Kongresu.

Izrael, kojeg glavne skupine za ljudska prava poput Amnesty Internationala optužuju za nametanje apartheida Palestincima, godišnje prima približno 3,8 milijardi dolara američke vojne pomoći.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada