Xi sa Schumerom: Kina i SAD trebaju unaprijediti odnose

Dvije sile trebaju poštivati jedna drugu i sarađivati na unapređenju kinesko-američkih odnosa, poručio je predsjednik Kine predsjedavajućem Senata američkog Kongresa.

Chuck Schumer i Xi Jinping razgovarali su o unapređenju saradnje dvije sile (EPA)

Kina i SAD trebaju poštivati jedna drugu i sarađivati na unapređenju kinesko-američkih odnosa, poručio je u ponedjeljak predsjednik Kine Xi Jinping predsjedavajućem Senata američkog Kongresa Chucku Schumeru.

Odnosi Kine i SAD-a su najvažniji bilateralni odnosi na svijetu i želim saslušati mišljenja druge strane, rekao je Xi u Pekingu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Schumer je pozvao Kinu da podrži Izrael nakon napada Hamasa, navodeći da je razočaran što Peking nije pokazao “nikakve simpatije” prema toj zemlji tokom vikenda.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u saopćenju tokom vikenda “relevantne strane” da ostanu mirne i prekinu neprijateljstva kako bi zaštitili civile, dodajući da “osnovni izlaz iz sukoba leži u primjeni rješenja o dvije države i uspostavljanju nezavisne države Palestine”.

“Događaji koji se dešavaju u Izraelu u proteklih nekoliko dana su strašni. Pozivam vas i kineski narod da stanete uz izraelski narod i osudite ove kukavičke i okrutne napade”, kazao je Schumer direktoru ureda Centralne komisije za vanjske poslove Wang Jiu u Pekingu.

Poziv na prekid vatre

Schumer je naveo da je bio veoma razočaran saopćenjem Ministarstva vanjskih poslova Kine, koje nije pokazalo simpatije ili podršku Izraelu u ovim teškim vremenima.

Na pitanje o Schumerovoj izjavi, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning je na redovnom brifingu rekla da je Kina “veoma zabrinuta” zbog eskalacije.

“Veoma smo tužni zbog civilnih žrtava izazvanih sukobom, a također se protivimo i osuđujemo takva djela protiv civila”, kazala je ona.

Mao je istakla da Kina poziva na prekid vatre kako bi se izbjeglo još žrtava i pozvala je kineske građane koji putuju u tu oblast da obratite pažnju na lokalnu sigurnosnu situaciju i izbjegavaju izlaske.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada