Turska: Uhapšeno 2.554 bjegunca nakon bombaškog napada u Ankari

Dvije osobe izvele su bombaški napad ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, usljed čega su lakše povrijeđena dva policajca.

Jedan napadač se raznio, a drugog je ubila policija (Reuters)

Turske vlasti uhapsile su 2.554 bjegunca u okviru “nacionalne protuterorističke operacije” pokrenute nakon što su “kurdski militanti” detonirali bombu u blizini vladinih zgrada u Ankari prije sedmicu, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja.

Dvije osobe izvele su bombaški napad ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, usljed čega su lakše povrijeđena dva policajca, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Jedan napadač se raznio, a drugog je ubila policija, navele su lokalne vlasti.

Ankara je saopštila da su napadači došli iz Sirije.

‘Operacija Heroji’

Jerlikaja je na platformi X naveo da su bjegunci uhvaćeni u sklopu nacionalne inicijative pod nazivom “Operacija Heroji”.

“Nećemo dozvoliti odbjeglim kriminalcima da lutaju našim ulicama. Odlučni smo da ih uhvatimo i predamo pravdi”, istakao je on, ne govoreći kojim grupama pripadaju zarobljeni.

Vlasti su za 12 bjegunaca tragale više od deset godina, rekao je Jerlikaja, dok se za 91 tragalo pet do 10 godina, a za 2.451 manje od pet godina.

Turska je ove sedmice saopštila da su svi ciljevi koji pripadaju zabranjenoj grupi Radnička partija Kurdistana (PKK) i miliciji sirijskih Kurda YPG “legitimne mete” za njene snage, nakon što je PKK preuzeo odgovornost za bombaški napad u Ankari.

Izvor: Agencije