Republikanci traže novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma

Predsjedavajući Donjeg doma Kongresa treća je politička figura u SAD-a, nakon predsjednika i potpredsjednika, u slučaju upražnjenja dužnosti ili spriječenosti.

Uz sve demokrate, za Kevina McCarthyjevu smjenu je glasalo i osam republikanaca (AP)

Napeta sedmica počinje u ponedjeljak u Washingtonu, gdje se republikanci pokušavaju dogovoriti o novom predsjedniku Zastupničkog doma Kongresa, nakon historijske smjene Kevina McCarthyja.

Smjena predsjedavajućeg Zastupničkog doma, s republikanskom većinom od januara, razotkrila je pukotine u stranci između umjerenih i onih odanih bivšem predsjedniku Donaldu Trumu, godinu prije predsjedničkih izbora 2024.

Predsjedavajući Donjeg doma Kongresa treća je politička figura u SAD-a, nakon predsjednika i potpredsjednika, u slučaju upražnjenja dužnosti ili spriječenosti.

Republikanci žele da se stranka do srijede navečer dogovori o nasljedniku Kevina McCarthyja, smijenjenog 3. oktobra.

Manevar bez presedana razotkrio je haotičan nivo međusobnih svađa u republikanskim redovima dok se pripremaju za predsjedničke izbore 2024. godine.

‘Svijet treba funkcionirajući Kongres’

Prvo smjenjivanje predsjednika u 234-godišnjoj historiji Zastupničkog doma podržala je samo šačica desno orijentiranih republikanskih tvrdolinijaša.

Zastupnički dom je gotovo ravnomjerno podijeljen i s demokratima koji su se pridružili pobunjenim republikancima.

Upražnjeno mjesto prekinulo je veliku većinu parlamentarnog rada, iako Kongres mora bez odgode glasati o novom budžetu i odlučiti o mogućoj novoj pomoći za Ukrajinu, kao i potencijalno o dodatnoj pomoći Izraelu.

Iznenadna ofanziva palestinskog Hamasa u subotu povećala je pritisak na republikance, ali napetosti su toliko visoke da se čini vjerovatnim da će ti pregovori potrajati.

“S obzirom na današnje napade, trebali bi nas pozvati nazad u Washington da izaberemo predsjedavajućeg što je prije moguće”, napisao je u subotu na društvenim mrežama zastupnik države New York Brandon Williams, rekavši da “zemlja i svijet trebaju funkcionirajući Kongres”.

Može li Donald Trump biti ‘speaker’?

Dvojica republikanskih zastupnika već su u utrci: s jedne strane Steve Scalise, pripadnik tvrde desnice, s druge strane, agresivni Jim Jordan, blizak Trumpu.

Nekoliko republikanskih zastupnika predložilo je da sam bivši predsjednik bude sljedeći čelnik Zastupničkog doma.

U najmanju ruku iznenađujući prijedlog, piše AFP, ali ne i nemoguć: “speaker” tehnički ne mora biti izabran u Kongres.

Scenarij se, međutim, čini vrlo nevjerovatnim, pogotovo u svjetlu činjenice da se protiv Trumpa vodi nekoliko procesa.

Takve ideje izazvale su čuđenje u demokratskom taboru.

“Već smo imali sastanak s Trumpom na Capitolu. Hvala”, rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer, aludirajući na napad koji su protiv Kongresa 6. januaru 2021. godine izveli pristalice tadašnjeg predsjednika na odlasku.

Izvor: Agencije