Alijev: Francuska je kriva ako izbije novi sukob s Armenijom

Francuska se dogovorila o budućim ugovorima s Armenijom za opskrbu vojnom opremom za njenu odbranu, rekla je ranije ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.

Alijev je rekao da 'zbog dobro poznatog stava Francuske, Azerbejdžan nije sudjelovao na sastanku u Granadi' gdje se održavao skup Evropske političke zajednice (Reuters)

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev prekorio je Evropsku uniju i upozorio da bi francuska odluka o slanju oružja Armeniji mogla izazvati novi sukob na prostoru južnog Kavkaza, nakon munjevite azerbejdžanske vojne operacije prošli mjesec.

Alijev prošle sedmice nije sudjelovao na sastanku s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom koji je organizirala Evropska unija, a na kojem je Brisel poručio da stoji uz Armeniju, prenosi Hina.

Predsjednik Alijev rekao je da “zbog dobro poznatog stava Francuske, Azerbejdžan nije sudjelovao na sastanku u Granadi” gdje se održavao skup Evropske političke zajednice, saopćio je ured azerbejdžanskog predsjednika.

“Predsjednik države je naglasio da francusko slanje oružja Armeniji nije pristup koji bi služio miru, već je usmjeren na napuhavanje novog sukoba, a izbije li ikakav novi sukob u regiji, Francuska će biti odgovorna za njegovo izazivanje”, rečeno je.

Francuska se dogovorila o budućim ugovorima s Armenijom za opskrbu vojnom opremom za njenu odbranu, rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna 3. oktobra tokom posjeta Erevanu.

Odbila je objasniti kakva je vojna pomoć predviđena za Armeniju prema budućim ugovorima o opskrbi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prekorio je Azerbejdžan, rekavši da se čini da Baku ima problem s međunarodnim pravom.

Kontrola nad Nagorno-Karabahom

Alijev je prošli mjesec vratio kontrolu nad otcijepljenom regijom Nagorno-Karabahu 24-satnom vojnom operacijom koja je pokrenula egzodus većine od 120.000 etničkih Armenaca u Armeniju.

Rekao je da je djelovao u skladu s međunarodnim pravom, dodajući da je osam sela u Azerbejdžanu “još pod armenskom okupacijom te je naglasio važnost oslobađanja tih sela”.

Azerbejdžanski predsjednik u nedjelju je posjetio Gruziju i zahvalio Tbilisiju što je ponudio posredovanje za mirovni sporazum između Azerbejdžana i Armenije.

Ali armenski izaslanik rekao je da se boji da bi Azerbejdžan mogao izvršiti invaziju za nekoliko sedmica.

“Sada smo pod neposrednom prijetnjom invazije”, rekao je armenski izaslanik pri EU Tigran Balajan za Brussels Signal.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada