Zašto je toliko Palestinaca u izraelskim zatvorima?

Četiri od 10 palestinskih muškaraca nalazi se u izraelskim zatvorima, a Hamas kaže da želi razmijeniti zarobljene Izraelce za njih.

Od 1967. godine, Izrael je uhapsio oko milion Palestinaca (AFP)

U vozilima za golf, u kombijima i na motorima, borci Hamasa odveli su desetke izraelskih civila i vojnika u Pojas Gaze nakon napada na Izrael u subotu.

Dok izraelski borbeni aviona bombardiraju Pojas Gaze u znak odmazde na iznenadni napad Hamasa, palestinska grupa je rekla da planira iskoristiti zarobljene Izraelce za postizanje dogovora o oslobađanju Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Koliko je Palestinaca trenutno u izraelskom pritvoru? A koliko je među njima djece?

Palestinci u zatvorima u Izraelu

Mnogi bi rekli da je cijela Gaza zapravo zatvor na otvorenom – 2,2 miliona ljudi blokiranih od strane Izraela u maloj priobalnoj enklavi.

Ipak, broj Palestinaca koji su proveli neko vrijeme u stvarnim izraelskim zatvorima je sličnog obima. Od 1967. godine, kada je Izrael okupirao Istočni Jerusalem, Pojas Gaze i Zapadnu obalu, uhapsio je oko milion Palestinaca, izvijestili su Ujedinjeni narodi prošlog ljeta.

Svaki peti Palestinac je uhapšen i optužen prema 1.600 vojnih uredbi koje kontroliraju svaki aspekt života Palestinaca koji žive pod izraelskom vojnom okupacijom. Ta stopa zatvaranja udvostručena je kada je riječ o muškarcima – dva od svakih pet su uhapšena.

Poređenja radi, u SAD-u, zemlji koja je poznata po najvećoj zatvorskoj populaciji na svijetu, jedna od 200 osoba je zatvorena. Stopa zatvaranja među tamnoputim Amerikancima je više od tri puta veća od ukupne stope, ali i to je neuporedivo sa vjerovatnoćom s kojom se suočava prosječni Palestinac što se tiče zatvaranja.

Palestinska grupa za prava zatvorenika Addameer opisala je izraelski zatvorski sistem kao “kompleks monstruozne mašinerije u formama, zakonima, procedurama i politikama… osmišljenim za likvidaciju i ubijanje”.

Danas je broj Palestinaca iza izraelskih rešetaka 5.200, uključujući 33 žene i 170 djece. Ako im se sudi, palestinski zatvorenici se procesuiraju pred vojnim sudovima.

Zašto ima toliko zatvorenika?

Dva mjeseca nakon što je Izrael okupirao palestinske i arapske teritorije u ratu 1967, njegova vlada izdala je Vojnu naredbu 101 koja je u biti kriminalizirala građanske aktivnosti na temelju “neprijateljske propagande i zabrane poticanja”.

Naredba, koja je još u primjeni na okupiranoj Zapadnoj obali, zabranjuje sudjelovanje i organiziranje protesta, štampanje i distribuciju političkog materijala, mahanje zastavama i drugim političkim simbolima te svaku aktivnost koja pokazuje simpatije prema organizaciji koja se prema vojnim naredbama smatra nezakonitom.

Tri godine kasnije, izraelska vlada izdala je još jednu vojnu naredbu (378). Time su uspostavljeni vojni sudovi i zapravo zabranjeni svi oblici palestinskog otpora izraelskoj okupaciji, koji se nazivaju “terorizmom”.

Od tada su izdane i provedene stotine drugih vojnih naredbi kako bi se ograničio bilo kakav palestinski građanski i politički izraz.

U koliko izraelskih zatvora su palestinski zatvorenici?

Postoji 19 zatvora unutar Izraela i jedan unutar okupirane Zapadne obale u kojima se drže palestinski zatvorenici.

Prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji, protivno je međunarodnom pravu da okupaciona sila preseli okupirani narod s okupiranog područja.

“To je protuzakonito i okrutno, a posljedice za zatvorene osobe i njihove najmilije, koji su često uskraćeni da ih vide mjesecima, a ponekad i godinama, mogu biti razorne”, rekao je ranije Amnesty International.

Šta je administrativni pritvor?

Više od 1.260 Palestinca su administrativno pritvoreni, što znači da ih se drži na neodređeno vrijeme iza rešetaka bez suđenja ili bilo kakve optužbe. Ova praksa, ostatak ere britanskog mandata, može se produžiti na neodređeno vrijeme na temelju “tajnih dokaza”, što znači da pritvorenik može provesti mjesece, ako ne i godine u zatvoru, a da protiv njega ne bude podignuta optužnica.

Dok Izrael kaže da postupak omogućuje vlastima da zadrže osumnjičene dok nastavljaju prikupljati dokaze, kritičari i grupe za ljudska prava kažu da se sistem uveliko zloupotrebljava.

Koliko je palestinske djece Izrael uhapsio?

Od izbijanja druge Intifade 2000. godine, više od 12.000 palestinske djece bilo je zatočeno od strane izraelskih snaga.

Najmanje 700 palestinske djece mlađe od 18 godina s okupirane Zapadne obale svake godine se procesuira pred izraelskim vojnim sudovima nakon što ih je izraelska vojska uhapsila, ispitivala i pritvorila.

Addameer hapšenje i zatvaranje djece opisuje kao sistemsko, te dio kampanje kolektivnog kažnjavanja.

Najčešća optužba je bacanje kamenja, za šta je zaprijećena maksimalna kazna od 20 godina.

Djeca su često izložena fizičkoj i psihičkoj torturi, tvrde udruženja za prava djece. Ispituju ih bez prisustva roditelja ili advokata, a kritičari su optužili Izrael da iskorištava njihovo pritvaranje kako bi ih pretvorio u doušnike i prisilio njihove porodice na plaćanje ogromnih kazni.

Koje su neke od izraelskih vojnih uredbi protiv palestinske djece?

Vojna uredba 1726 navodi da se djeca mogu zadržati u preventivnom pritvoru 15 dana prije podnošenja optužnice i da vojni sud može produžiti taj pritvor za 10 dana svaki put, a najviše 40 puta.

Vojna uredba 1745 propisuje da se ispitivanja djece trebaju audiovizualno snimati na jeziku koji djeca razumiju, ali isključuje djecu uhapšenu pod sigurnosnim izgovorima što se odnosi na svu zatočenu palestinsku djecu.

Prema Vojnoj uredbi 132, palestinskoj djeci od 16 godina i starijoj, prethodno su sudili izraelski vojni sudovi i osuđivali ih kao da su odrasle osobe.

Također, palestinska djeca i dalje se optužuju prema njihovoj dobi u vrijeme izricanja presude, umjesto prema njihovoj dobi u vrijeme navodnog krivičnog djela, kako je predviđeno međunarodnim pravom.

U augustu 2016, Izrael je promijenio svoj zakon prema kojem se djeca mlađa od 14 godina ne mogu smatrati krivično odgovornom. To je učinjeno nakon što su izraelske vlasti čekale da Ahmed Manasra, koji je u vrijeme hapšenja imao 13 godina, napuni 14, prije nego što su ga optužile za pokušaj ubistva i osudile na 12 godina zatvora – što je kasnije smanjeno na devet godina.

Izvor: Al Jazeera