Dvoje izraelskih turista i Egipćanin ubijeni u Aleksandriji

Dvoje izraelskih turista i njihov egipatski vodič ubijeni su u nedjelju u egipatskom gradu Aleksandriji, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema jednom od egipatskih izvora, policajac je rekao da je izgubio kontrolu i nasumično pucao na turističku grupu nakon što je bio isprovociran (Reuters - Ilustracija)

Dvoje izraelskih turista i njihov egipatski vodič ubijeni su u nedjelju u egipatskom gradu Aleksandriji, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Policajac koji je navodno pucao u okrugu Savari u Aleksandriji je u pritvoru, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora, govoreći pod uvjetom da ostanu anonimni, prenosi Hina.

Jedan je Egipćanin povrijeđen u pucnjavi, prvom takvom napadu na Izraelce u Egiptu proteklih desetljeća.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Pucnjava se dogodila dan nakon napada oružane grupe Hamasa na Izrael, zbog čega je Izrael obećao “moćnu osvetu” kao odgovor. Poginule su stotine Izraelaca i Palestinaca.

Odnosi na Bliskom istoku

Prema jednom od egipatskih izvora, policajac je rekao da je izgubio kontrolu i nasumično pucao na turističku grupu nakon što je bio isprovociran.

Egipat je prva arapska država koja je normalizirala odnose s Izraelom, ali iako dvije zemlje blisko sarađuju na području sigurnosti i energije, mnogi Egipćani, kao i drugi širom arapskog svijeta, i dalje simpatiziraju palestinsku stranu.

Šef egipatske obavještajne službe u bliskom je kontaktu s dužnosnicima iz Izraela i Hamasa nakon izbijanja nasilja, rekla su u subotu tri sigurnosna izvora.

U junu su troje izraelskih vojnika i jedan egipatski policajac ubijeni u višesatnom incidentu blizu granice s Egiptom.

Izvor: Agencije