Unija deportirala 29 posto više migranata u drugom kvartalu

Te brojke uključuju ljude vraćene u druge zemalje Evripske unije, ali je većina od 76 posto poslana van granica evropskog bloka.

Migranti sa Bliskog istoka i iz drugih zemalja okupljaju se na bjelorusko-poljskoj granici [AP]

Broj migranata deportiranih iz zemalja Evropske unije porastao je za 29 odsto u drugom kvartalu 2023. godine, uglavnom vraćenih iz Francuske i Nemačke, saopćila je Evropska agencija za statistiku – Eurostat.

Od 105.865 državljana koji nisu iz EU-a kojima je naređeno da napuste zemlje Unije 26.600 je deportirano u neku drugu zemlju, što je povećanje od 29 procenata u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

Te brojke uključuju ljude vraćene u druge zemalje EU-a, ali je većina od 76 posto poslana van granica evropskog bloka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najviše deportiranih Gruzijaca i Albanaca

Prema podacima Eurostata, najveći broj deportiranih su Gruzijci – devet procenata, Albanci – osam posto, Moldavci i Turci – po pet posto i Indijci – četiri posto.

Njemačka je deportirala najveći broj ljudi koji nisu državljani EU-a u ovom tromesečju, vratila je 3.805 osoba u druge zemlje, a slijede Francuska sa 3.005 i Švedska sa 2.690 osoba, saopćio je Eurostat.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada