Nobelova nagrada za mir Iranki Narges Mohammadi

Nobelov odbor u Oslu obrazložio je da je nagrada dodijeljena zatočenoj iranskoj aktivistica za borbu protiv potlačenosti žena u Iranu te za promoviranje ljudskih prava i sloboda.

Narges Mohammadi trenutno služi zatvorsku kaznu u Teheranu (AP)

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je u petak odluku Nobelova odbora da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli iranskoj borkinji za ljudska prava Narges Mohammadi politiziranjem.

“Akcija Nobelova odbora je politički potez u skladu s intervencionističkom i protuiranskom politikom koju provode neke evropske vlade”, rekao je glasnogovornik ministarstva Naser Kanaan.

“Odbor je Nobelovu nagradu za mir dodijelio osobi osuđenoj jer je kršila pravo i počinila krivična djela i mi to osuđujemo kao pristranu i politički motiviranu odluku”, navodi se u izjavi koju su prenijeli iranski mediji.

Narges Mohammadi, zatočena iranska aktivistica i zagovornica prava žena, osvojila je Nobelovu nagradu za mir 2023.

Jedna od vodećih iranskih aktivistica za ljudska prava, Mohammadi je vodila kampanje za prava žena i ukidanje smrtne kazne.

Pozdravljajući Mohammadi kao “borca za slobodu”, čelnica norveškog Nobelovog odbora započela je govor riječima – na farsiju – “Žena, život, sloboda”, što je jedan od slogana mirnih protesta protiv iranske vlade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2023. Narges Mohammadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve”, rekla je Berit Reiss-Andersen.

Narges Mohammadi izjavila je petak kako je globalna podrška i priznanje njenom zalaganju za ljudska prava čini još “odlučnijom i odgovornijom”.

‘Pobjeda je blizu’

U saopćenju upućenom The New York Timesu (NYT), dodala je da joj nagrada i podrška također daju još više žara i nade.

“Nadam se da će ovo priznanje učiniti da Iranci koji protestiraju i zalažu se za promjene budu još jači i organiziraniji. Pobjeda je blizu”, navela je Mohammadi na platformi X.

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders.

Optužbe protiv Mohammadi uključuju širenje propagande protiv države.

Mohamaddi je zamjenica čelnice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center, koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

Mohammadi je 19. žena koja je osvojila nagradu staru 122 godine i prva od kako je Maria Ressa s Filipina osvojila nagradu 2021. godine, zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom.

Vrijednost nagrade 950.000 eura

Narges Mohammadi dobila je Nobelovu nagradu za mir “zbog svojih aktivnosti protiv nacionalne bezbjednosti Irana”, prenijeli su iranski mediji.

“Narges Mohamadi je nagradu dobila od Zapada”, prenosi poluzvanična iranska novinska agencija Fars.

“Mohammadi je dospjela u medijske naslove više puta zbog svojih aktivnosti uperenih protiv nacionalne bezbjednosti”, javila je agencija Fars, prenosi Reuters.

Iranske vlasti se još nisu oglasile povodom dodjele Nobelove nagrade za mir Mohammadi.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 11 miliona švedskih kruna, ili oko 950.000 eura, bit će uručena u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je oporukom iz 1895. godine utemeljio dodjelu nagrada.

Izvor: Agencije