Meksički predsjednik o Bidenovoj gradnji zida: To je korak unazad

Bidenova administracija je objavila da će dodati novi dio graničnom zidu prema Meksiku, što bi trebalo spriječiti ulazak migranata u SAD.

Trump je izgradnju graničnih zidova stavio u središte svoje prve predsjedničke kampanje, a planira se kandidirati i na predsjedničkim izborima 2024. (Reuters)

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador nazvao je “korakom unazad” odluku Washingtona da nastavi s proširenjem graničnog zida između dvije zemlje, a koji treba spriječiti ilegalan ulazak migranata u Sjedinjene Američke Države.

“Odobrenje o izgradnji zida korak je unazad jer ne rješava problem. Moramo se uhvatiti u koštac s uzrocima ilegalne imigracije”, izjavio je predsjednik na svojoj uobičajenoj jutarnjoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Bidenova administracija u četvrtak je objavila da će dodati novi dio graničnom zidu prema Meksiku, što bi trebalo spriječiti ulazak migranata u SAD. Na taj način čini ono što je prije njega činio bivši američki predsjednik Donald Trump.

Biden je u četvrtak pokušao objasniti da “ne može prekinuti” finansiranje koje je počeo njegov prethodnik Donald Trump, obavezavši se na izgradnju zida na granici s Meksikom.

“Novac je namijenjen za izgradnju graničnog zida. Pokušao sam uvjeriti republikance u Kongresu da sredstva izdvoje za nešto drugo, da ih preusmjere, no nisu to željeli prihvatiti. A u međuvremenu zakonski nije moguće upotrijebiti ta sredstva za bilo što drugo osim za ono za što je prvobitno bilo namijenjeno. Ne mogu to prekinuti”, rekao je Biden, dodavši kako ni u kojem slučaju ne smatra da izgradnja zidova predstavlja rješenje za migracijsku krizu.

Granični zid

Trump je izgradnju graničnih zidova stavio u središte svoje prve predsjedničke kampanje, a planira se kandidirati i na predsjedničkim izborima 2024.

Prvi Bidenov potez nakon što je stupio na dužnost predsjednika SAD-a u januaru 2021. bio je proglas kojim se obavezao da se “novac američkih poreznih obaveznika više neće preusmjeravati u izgradnju graničnog zida”, a obećao je i da će revidirati sve resurse koji su se za to koristili.

Trump je na društvenim mrežama napisao: “Kako sam često govorio, već hiljadu godina postoje samo dvije dosljedne stvari, a to su točkovi i zidovi! Hoće li se Joe Biden izviniti meni i Americi što mu je trebalo toliko vremena da se pokrene…”

Meksički predsjednik se u Meksiku sastaje sa šefom američke diplomatije Antonyjem Blinkenom s kojim će razgovarati o ilegalnim imigrantima i trgovini fentanilom, koja je u sve većem porastu između dviju susjednih zemalja.

Izvor: Agencije