Vatikan: Žene će prvi put glasati na zasjedanju Biskupskog sinoda

Sinod će se baviti gorućim pitanjima sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za istospolne parove.

Papa Franjo je u aprilu odobrio izmjene normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova (EPA)

Ženama će po prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasjedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje danas počinje u Rimu.

U potezu bez presedana, papa Franjo je u aprilu odobrio izmjene normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova, prenosi londonski Tanjug.

“Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva”, izjavila je za AP direktorica Svjetske ženske opservatorije María Lía Zervino.

Goruća pitanja

Na trosedmičnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovat će stotine delegata koji će se baviti gorućim pitanjima sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za istospolne parove.

Zasjedanje će se završiti glasanjem o konkretnim prijedlozima koji će se zatim iznijeti papi na razmatranje.

Izvor: Agencije