Sjeverna Koreja kritizira SAD jer je označio kao ‘stalnu prijetnju’

Sjeverna Koreja kritizirala je novu američku strategiju za borbu protiv oružja za masovno uništenje jer je tu izoliranu državu opisala kao jednu od onih koje smatra ‘stalnom prijetnjom’.

Sjeverna Koreja je prošle sedmice usvojila ustavni amandman kako bi potvrdila svoju politiku o nuklearnoj sili (AFP)

Sjeverna Koreja kritizirala je novu američku strategiju za borbu protiv oružja za masovno uništenje jer je tu izoliranu državu opisala kao jednu od onih koje smatra “stalnom prijetnjom”, izvijestila je državna novinska agencija KCNA, javlja Hina

Glasnogovornik ministarstva odbrane Sjeverne Koreje optužio je SAD za povećanje nuklearnih prijetnji, navodeći kao primjer zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom i slanje strateške nuklearne podmornice, stoji u izvještaju KCNA.

Glasnogovornik je također kritizirao izjavu američke vojske od 28. septembra zbog opisa Rusije kao “akutne prijetnje” te Kine kao izazova. Sjeverna Koreja je rekla da je riječ o “političkoj provokaciji” protiv nezavisnih suverenih država.

Politika nuklearne sile

U neklasificiranoj verziji “Strategije za borbu protiv oružja za masovno uništenje 2023.” američkog ministarstva odbrane navodi se da “Sjeverna Koreja, Iran i nasilne ekstremističke organizacije ostaju stalna prijetnja dok nastavljaju s daljnjim nastojanjima i razvojem sposobnosti oružja za masovno uništenje”.

Vojska Sjeverne Koreje suprotstavit će se američkoj vojnoj strategiji s “najopsežnijom i održivom strategijom odgovora”, rekao je glasnogovornik.

Sjeverna Koreja je prošle sedmice usvojila ustavni amandman kako bi potvrdila svoju politiku o nuklearnoj sili dok je vođa Kim Jong Un obećao ubrzati proizvodnju nuklearnog oružja kako bi odvratio ono što je nazvao provokacijama SAD-a, navode državni mediji.

Izvor: Agencije