Rusija razgovarala sa SAD-om i EU-om o Nagorno-Karabahu

Najviši dužnosnici SAD-a i Evropske unije sastali su se s ruskim kolegama u Turskoj samo nekoliko dana prije nego što je Azerbajdžan pokrenuo vojnu operaciju.

Nagorno-Karabah je desetljećima žarište između dva susjeda na Južnom Kavkazu (EPA)

Rusija je razmijenila stavove sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom o situaciji u Nagorno-Karabahu uoči prošlomjesečne munjevite vojne operacije Azerbajdžana, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Politico je ranije izvijestio da su se najviši dužnosnici SAD-a i EU-a sastali s ruskim kolegama u Turskoj zbog hitnih razgovora o Nagorno-Karabahu samo nekoliko dana prije nego što je Azerbajdžan pokrenuo operaciju u toj regiji.

“Obratili su nam se dužnosnici SAD-a i EU-a i zatražili da održimo sastanak”, rekla je Zaharova novinarima, dodavši da su na sastanku razmijenjeni stavovi o stanju u Nagorno-Karabahu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Obična razmjena mišljenja’

“Na sastanku nije bilo nikakvih tajnih pregovora, radilo se o običnoj razmjeni mišljenja. Vidjet ćemo kako će Zapad sada sve to prezentirati.”

Zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Vedant Patel novinarima je kazao da sastanak nije bio tajni i da su se “okupili kako bi razgovarali o hitnim humanitarnim pitanjima i organizaciji potencijalne humanitarne pomoći stanovništvu Nagorno-Karabaha”.

“SAD će i dalje biti vrlo angažirane u pogledu stanja ondje. Nastavit ćemo i dalje predano pomagati svim stranama u nastojanju da se na Južnom Kavkazu postigne trajni mir”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera