Najmanje 23 indijska vojnika nestala u iznenadnim poplavama

Video koji je objavio glasnogovornik vojske prikazuje silovitu smeđu bujicu koja se slijeva u dolinu obraslu šumom, prelazi preko cesta i odnosi dalekovode na svom putu.

Zbog uzvodne brane koja je prethodno pustila vodu, nivo rijeke Tista bio je 4,5 metara viši od normalnog [Indijska vojska / AFP]

Najmanje 23 vojnika nestala su nakon snažnih bujičnih poplava koje su zahvatile himalajsku dolinu u sjeveroistočnoj Indiji, priopćila je u srijedu indijska vojska.

“Zbog iznenadne kiše na jezeru Lhonak na sjeveru države Sikkim, dogodile su se bujične poplave na rijeci Tista… 23 vojnika su nestala, a vozila su potopljena”, navele su oružane snage u priopćenju za javnost, prenosi Hina.

Ovo udaljeno planinsko područje Himalaja nalazi se blizu granice Indije s Nepalom. Jezero Lhonak nalazi se u podnožju ledenjaka u blizini Kangchenjunge, trećeg najvišeg vrha na svijetu.

Zbog uzvodne brane koja je prethodno pustila vodu, nivo rijeke Tista bio je 4,5 metara viši od normalnog, priopćila je indijska vojska.

Video koji je objavio glasnogovornik vojske prikazuje silovitu smeđu bujicu koja se slijeva u dolinu obraslu šumom, prelazi preko cesta i odnosi dalekovode na svom putu.

Klimatske promjene čine katastrofe sve češćim i većim

Poplave i odroni relativno su česti u Indiji i uzrokuju veliku štetu, osobito tokom monsunskog razdoblja koje traje od juna do septembra. Ali do oktobra najveći dio monsuna obično prođe.

Stručnjaci kažu da klimatske promjene čine ove katastrofe sve češćim i većim.

Otopljeni ledenjaci također povećavaju nivo rijeka, a neregulirana gradnja u područjima sklonim poplavama stvara dodatnu štetu.

Himalajski ledenjaci tope se brže nego ikad zbog klimatskih promjena, izlažući stanovnike nepredvidivim katastrofama.

Ledenjaci su se topili 65 posto brže između 2011. i 2020. u poređenju s prethodnim desetljećem, navodi se u izvještaju koji je u junu objavio Međunarodni centar za integrirani planinski razvoj (ICIMOD). Ledenjaci bi, prema procjenama, mogli izgubiti do 80 posto svoje trenutne zapremine do kraja stoljeća.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada