Azerbejdžan uhapsio bivšeg lidera Nagorno-Karabaha

Do ovih hapšenja došlo je nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad enklavom na njenoj teritoriji naseljenoj etničkim Armencima.

Armenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje, što je zvanični Baku demantirao (Reuters)

Operativci Službe državne sigurnosti Azerbejdžana uhapsili su Araika Harutjunjana, bivšeg lidera regije Nagorno-Karabah, javila je azerbejdžanska novinska agencija APA, prenosi Tanjug.

Agencija je također jučer prenijela da su azerbejdžanske snage sigurnosti uhapsile dvojicu bivših lidera Nagorno-Karabaha, Arkadija Gukasijana i Baka Sakjana, kao i Davita Iškanjana.

Prošle sedmice, azerbejdžanske vlasti saopćile su da su uhapsile bivšeg ministra vanjskih poslova i pomoćnika predsjednika Nagorno-Karabaha Davida Babajana, kao i bivšeg zamjenika komandanta armenskih snaga u regiji Davita Manukjana i bivšeg šefa Vlade Nagorno-Karabaha Rubena Vardanijana.

Strah od napada na Armeniju

Do ovih hapšenja došlo je nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad enklavom na njenoj teritoriji naseljenoj etničkim Armencima, što je izazvalo egzodus više od 100.000 Armenaca.

Armenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje, što je zvanični Baku demantirao, insistirajući da su Armenci u Nagorno-Karabahu dobrodošli da ostanu na toj teritoriji, a Baku takođe tvrdi da nema nameru napasti samu Armeniju.

Erevan je pozvao Europsku uniju da sankcioniše Azerbejdžan zbog njegove vojne operacije u enklavi Nagorno-Karabah i upozorio da bi Baku uskoro mogao napasti i samu Armeniju ukoliko Zapad ne poduzme čvrstu akciju.

Izvor: Agencije