Zvaničnik UN-a za ljudska prava podnosi ostavku zbog ‘genocida u Gazi’

U pismu UN-u Craig Mokhiber je napisao da je svjedočio onome što se dogodilo u Ruandi, u Bosni i Rohinja civilima u Mijanmaru, te da UN više puta nije uspio zaustaviti genocid.

Zvaničnik UN-a je optužio SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i evropske zemlje da daju političko i diplomatsko pokriće za zločine Izraela
Zvaničnik UN-a je optužio SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i evropske zemlje da daju političko i diplomatsko pokriće za zločine Izraela (EPA)

Zvaničnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava napušta posao zbog onoga što je nazvao “genocidom” u Gazi koji UN nije uspio zaustaviti.

Craig Mokhiber, direktor UN-ovog ureda Visokog komesara za ljudska prava u New Yorku, rekao je da je Gaza školski primjer genocida. Mokhiber je rekao da je živio u Gazi radeći na ljudskim pravima za UN 90-ih godina.

Optužio je Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i evropske zemlje da daju političko i diplomatsko pokriće za zločine Izraela.

Genocid u Ruandi, Bosni i u Mijanmaru

U pismu, u kojem je saopćio da će to biti njegova posljednja zvanična komunikacija sa te pozicije, Mokhiber je napisao da je svjedočio onome što se dogodilo u Ruandi, u Bosni i Rohinja civilima u Mijanmaru, te da UN više puta nije uspio zaustaviti genocid.

„Visoki komesaru, opet propadamo“, rekao je Mokhiber, prenosi CNN. Pismo je poslano šefu UN-a za ljudska prava Volkeru Turku u Ženevi.

Sekretar za medije generalnog sekretara UN-a rekao je da se Mokhiber povlači od utorka.

Izvor: Agencije