Inžinjer Al Jazeere izgubio 19 članova porodice u izraelskom zračnom napadu

Al Jazeera osuđuje izraelski napad na izbjeglički kamp Jabaliya u kojem su ubijeni članovi porodice Al Jazeerinog Mohameda Abu Al-Qumsana.

Spasioci i volonteri golim rukama kopaju po ruševinama kako bi došli do zarobljenih ispod srušenih zgrada (Reuters)

Mohamed Abu Al-Qumsan, inžinjer za emitiranje u uredu Al Jazeere u Gazi, izgubio je 19 članova porodice, uključujući oca i dvije sestre, u izraelskim zračnim napadima na izbjeglički kamp Jabaliya.

U izjavi od utorka, Al Jazeera je osudila ono što je nazvala “masakrom” i “neoprostivim činom” izraelskih snaga.

“Al Jazeera žestoko osuđuje gnusno i neselektivno izraelsko bombardiranje koje je rezultiralo ubistvom 19 članova porodici našeg posvećenog SNG inženjera, Mohameda Abu Al-Qumsana”, stoji u saopćenju.

“Ovaj neoprostiv čin, tokom masakra u Jabaliyi, odnio je živote Mohamedovog oca, dvije sestre, osam nećaka i nećakinja, njegovog brata, supruge njegovog brata i njihovo četvero djece, njegove snahe i jednog strica.”

Nemilosrdno izraelsko bombardiranje

Tragedija se dogodila usred nemilosrdnog izraelskog bombardiranja opkoljenog Pojasa Gaze, gdje više od 2,3 miliona Palestinaca ima jako malo opcija za sigurno utočište.

U izraelskom napadu na izbjeglički kamp Jabaliya, tijesno naseljeno područje u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, ubijeno je više od pedeset ljudi, prema palestinskim vlastima.

Snimak koji prikazuje mjesto napada pokazuje spasioce i volontere kako golim rukama kopaju po ruševinama kako bi došli do zarobljenih ispod srušenih zgrada.

Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što su supruga, sin, kćerka i unuk dopisnika Al Jazeere iz Gaze Waela Dahdouha ubijeni u izraelskom zračnom napadu.

“Jasno je što se dogodilo. Ovo je niz ciljanih napada na djecu, žene i civile”, rekao je Dahdouh nakon što je vidio tijela članova svoje porodice u mrtvačnici.

Prijetnje porodici novinarke Al Jazeere

Ranije ove sedmice, porodica Al Jazeerine dopisnice Youmne El Sayed primila je telefonski poziv od osobe koja je izjavila da je sa izraelskom vojskom i koja ih je upozorila da napuste dom i krenu na jug.

Palestinske vlasti saopćile su da je najmanje 8.525 ljudi, uključujući više od 3.500 djece, ubijeno u Gazi od početka borbi 7. oktobra. Komitet za zaštitu novinara priopćio je da je u tom razdoblju ubijen najmanje 31 novinar, od kojih 26 palestinskih.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da se što hitnije pozabavi ovom teškom nepravdom kako bi pravda bila zadovoljena za porodicu Mohameda Abu Al-Qumsana i nebrojene druge nedužne civile iz Gaze koji su izgubili svoje voljene”, stoji u saopćenju Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada