Hamas kaže da će u narednim danima osloboditi neke inostrane taoce

Palestinska grupa kaže da je obavijestila posrednike o svom planu za oslobađanje nekih stranaca koji su zarobljeni u Gazi.

Izrael, grupe za ljudska prava i Ujedinjeni narodi pozvali su na trenutno oslobađanje talaca (AP)

Oružano krilo palestinske grupe Hamas saopćilo je da će u narednim danima osloboditi neke inostrane taoce iz Gaze, ne iznoseći više detalja.

Glasnogovornik brigade Qassam Abu Obeida objavio je odluku u video obraćanju u utorak, u kojem je također obećao pretvoriti Gazu u “groblje” i “močvaru” za izraelske snage usred pojačanih kopnenih operacija.

“Obavijestili smo posrednike da ćemo u sljedećih nekoliko dana pustiti određeni broj stranaca”, rekao je Obeida.

Više od 230 ljudi, uključujući izraelske vojnike i civile, kao i strance iz brojnih zemalja, Hamas i druge palestinske naoružane grupe zarobili tokom smrtonosnog napada na Izrael 7. oktobra, u kojem je, kako tvrde izraelske vlasti, ubijeno više od 1.400 ljudi, većinom civila.

‘Čine ratne zločine’

Izrael, grupe za ljudska prava i Ujedinjeni narodi pozvali su na trenutno oslobađanje talaca, a oni čiji su voljeni zarobljeni pozvali su izraelsku vladu da osigura njihovo oslobađanje.

“Hamas i Islamski džihad čine ratne zločine držeći desetke Izraelaca i drugih kao taoce u Gazi”, rekla je grupa za ljudska prava Human Rights Watch u ranijem saopćenju.

“Nikakva tuga ne može opravdati držanje bilo koga kao taoca”, dodaje se.

Do sada je oslobođeno pet talaca, većina njih nakon pregovora putem diplomatskih kanala uz pomoć zemalja poput Katara i Egipta, a jedan nakon kopnenog napada izraelskih snaga unutar Gaze.

U utorak su porodice Izraelaca ubijenih 7. oktobra pozvale Međunarodni krivični sud (ICC), čiju nadležnost Izrael ne priznaje, da istraži ubistva i otmice.

Međunarodna advokatica Yael Vias Gvirsman sa sjedištem u Tel Avivu, koja zastupa porodice više od 34 žrtve, pozivala je tužioca ICC-a Karima Khana da usmjeri istragu o navodnim zločinima unutar svoje nadležnosti na napad Hamasa.

Izrael dosad odbijao nadležnost ICC-a

Novinska kuća Reuters potvrdila je da je ured tužioca ICC-a primio dokument i da procjenjuje zahtjev.

Izrael nije partija u ICC-u, čiju je nadležnost odbio priznati. Palestinske vlasti pridružile su se sudu 2015. i dobile su status države posmatrača u UN-u, što je omogućilo ICC-u da počne kontinuiranu istragu o navodnim zločinima počinjenim na palestinskim teritorijama i od strane Palestinaca na izraelskoj.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je tada tu odluku “izopačenjem pravde”.

Tokom posjeta prijelazu Rafah između Egipta i Gaze tokom vikenda, Khan je rekao da bi onemogućavanje pristupa pomoći Gazi moglo predstavljati zločin pod jurisdikcijom ICC-a.

Također je rekao da je pokušao ući u Gazu i Izrael kako bi se sastao s porodicama žrtava, ali da u tome nije uspio.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada