Deseci civila ubijeni u sukobima u Etiopiji

Deseci civila ubijeni su u napadima dronovima i racijama od kuće do kuće u regiji Amhara, u kojoj vlasti hvale sigurnosne pomake od izbijanja sukoba u julu.

Borbe između državnih snaga i lokalnih milicija prerasle su u najveću sigurnosnu krizu od završetka dvogodišnjeg rata u regiji Tigray prošle godine (Reuters)

Deseci civila ubijeni su ovog mjeseca u napadima dronovima i racijama od kuće do kuće u etiopskoj regiji Amhara, u kojoj vlasti hvale sigurnosne pomake od izbijanja sukoba u julu, saopćila je državna komisija za ljudska prava.

Borbe između državnih snaga i lokalnih milicija, koje optužuju saveznu vladu za marginalizaciju regije, prerasle su u najveću sigurnosnu krizu Etiopije od završetka dvogodišnjeg građanskog rata u susjednoj regiji Tigray prošle godine.

Najmanje 183 osobe su ubijene u prvom mjesecu sukoba, saopćili su Ujedinjeni narodi krajem augusta, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

‘Vansudska ubistva’

S oštećenim internet konekcijama širom regije, teško je, međutim, dobiti jasnu sliku situacije.

U novom izvještaju, Etiopska komisija za ljudska prava (EHRC) dokumentirala je nekoliko incidenata u kojima su ubijeni civili ovog mjeseca.

U jednom piše da je 12 civila, uključujući studente vjeronauke, ubijeno 10. oktobra tokom pretresa od kuće do kuće od vladinih snaga u gradu Adetu, navodi se u izvještaju.

Sedmicu kasnije 19-mjesečno dijete bilo je među žrtvama napada dronom u gradu Berehet Woreda, dok je u drugom napadu dronom 19. oktobra ubijeno osam civila u Debre Markosu, navodi se.

U izvještaju se tvrdi da su vladine snage počinile vansudska ubistva civila uhapšenih na ulicama ili u pretresima od kuće do kuće nakon što su ih optužili da su davali informacije ili oružje naoružanim grupama.

Glasnogovornici vlade, vojske i regionalne administracije Amhare nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Vlada nije javno komentirala navode da su njene snage počinile zlostavljanja u Amhari.

‘Poboljšana sigurnost’

Nakon što su u prvim danima sukoba protjerane iz većih gradova i mjesta, etiopske snage su se uspjele vratiti i potisnuti oružane grupe na selo.

Regionalna administracija Amhare saopćila je da je sigurnost poboljšana i da je ublažila policijski sat uveden nakon izbijanja sukoba.

Pripadnici oružanih grupa iz Amhare borili su se skupa s vojskom tokom rata u Tigrayu.

Odnosi između dvije strane od tada su se pogoršali, posebno nakon što je savezna vlada u aprilu pokrenula mjere da integrira snage sigurnosti kojima upravlja svakom regijom u policiju i vojsku.

Izvor: Agencije