Crkva u Španiji se izvinila zbog zlostavljanja, želi fond za sve žrtve

Izvještaj pravobranitelja ne navodi tačan broj, ali više od 200.000 maloljetnika možda su bili žrtve spolnog zlostavljanja svećenstva u Španiji.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je možda zlostavljano više od jednog među 200 Španaca
Rezultati istraživanja pokazuju kako je možda zlostavljano više od jednog među 200 Španaca (Reuters)

Španska Katolička crkva izvinila se u utorak žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici, ali je dovela u pitanje tačnost novog istraživanja koje sugerira da je takvo zlostavljanje daleko raširenije u Španiji nego što su pokazale prethodne istrage.

Istraživanje, objavljeno u petak u izvještaju španskog pravobranitelja, pokazalo je da je 0,6 posto odraslih Španaca zlostavljano. Taj se broj penje na 1,1 posto kada se uključe laici poput učitelja u katoličkim školama.

Izvještaj ne navodi tačan broj, ali više od 200.000 maloljetnika možda su bili žrtve spolnog zlostavljanja svećenstva u Španiji, procjena je koju je u petak objavilo nezavisno istražno povjerenstvo o pedokriminalu u Katoličkoj Crkvi, prenosi Hina.

Biskupi su u utorak izašli na konferenciju za novinare nakon sudjelovanja na vanrednoj plenarnoj skupštini na kojoj su analizirali izvještaj pravobranitelja.

Izrazili su “bol zbog štete koju su neki članovi Crkve uzrokovali seksualnim zlostavljanjima” i zatražili od žrtava oprost.

Pohvalili su prijedloge narodnog prvobranitelja kao “vrijedne” ali su doveli u pitanje vjerodostojnost rezultata izvještaja. Konferencija je saopćila da ne zna kako je istraživanje provedeno niti koja su pitanja postavljena.

“Anketa je nejasna, napravljena na način da se dođe do nelogičnog zaključka. Mi ga ne vidimo kao logičnog”, izjavio je predsjednik Konferencije kardinal Juan Jose Omella.

Crkva i seksualno zlostavljanje

Rezultati istraživanja pokazuju kako je možda zlostavljano više od jednog među dvjesto Španaca.

Narodno pravobranitelj je kazao da, iako takva ekstrapolacija možda nije tačna, postoci daju ideju “o tome što to može značiti u smislu ukupnog zlostavljanja”.

Crkva se tokom proteklih desetljeća suočavala sa skandalima seksualnog zlostavljanja u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Irsku i Francusku. No to se pitanje pojavilo u javnoj raspravi u Španiji, gdje se oko 60 posto ljudi izjašnjava katolicima, nakon značajne medijske istrage 2021. godine.

Pravobranitelj je kritizirao Špansku biskupsku konferenciju za nedovoljno zalaganje u istragama.

Interna crkvena istraga, objavljena u junu, identificirala je 728 navodnih seksualnih zlostavljača među španskim svećenstvom i 927 žrtava od 1940-ih. To je uslijedilo nakon izvještaja u novinama El Pais u kojem je identificirano više od 1.200 navodnih slučajeva.

U izvještaju pravobranitelja također se poziva na uspostavu državnog fonda za naknadu štete žrtvama. Biskupi su rekli da će Crkva biti spremna pridonijeti takvom fondu, ali da će on morati uključiti opće obrazovne ustanove, sportske organizacije i druge subjekte jer zlostavljanje nije ograničeno na Crkvu.

Izvor: Agencije