Austin: Rusija će ostvariti ciljeve u Ukrajini ako SAD ne budu pomagao Kijevu

Predsjednik SAD-a Joe Biden zatražio je dodatnu finansijsku pomoć u iznosu od 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde dolara za Izrael.

Mogu da garantujem da će, bez naše podrške, ruski predsjednik Vladimir Putin biti uspješan u tome što radi, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin (EPA)
Bez naše podrške Vladimir Putin bit će uspješan u tome što radi, rekao je američki ministar odbrane (EPA)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je u utorak da će Rusija biti uspješna u Ukrajini ako se ne nastavi američka podrška Kijevu.

To je rekao tokom rasprave u Senatu o zahtjevu predsjednika Joea Bidena za finansiranje ambicioznih planova za sigurnost granica Ukrajine, Izraela i SAD-a, u ukupnom iznosu od 106 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se Reuters.

“Mogu garantirati da će bez naše podrške ruski predsjednik Vladimir Putin biti uspješan u tome što radi”, kazao je Austin.

Naglasio je da će ako se sada ne osigura pomoć za Ukrajinu Rusija stići do svojih ciljeva.

“Putin će samo ojačati i ispunit će svoje namjere”, dodao je Austin, dok je pored njega sjedio državni sekretar Antony Blinken.

Milijarde pomoći Ukrajini, Izraelu i Gazi

Blinken je izjavio ranije u srijedu da je Biden zatražio dodatnu finansijsku pomoć u iznosu od 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde dolara za Izrael, kako bi se nastavili boriti protiv Rusije i palestinske grupe Hamas.

Tokom zajedničkog obraćanja pred Odborom za odobravanje budžetskih izdvajanja Senata SAD-a, Blinken i Austin zatražili su dodatnih devet milijardi za humanitarnu pomoć Izraelu i Gazi, 13,6 milijardi dolara za američku graničnu sigurnost, kao i četiri milijarde za vojnu pomoć i vladino finansiranje radi suprostavljanja kineskim regionalnim aktivnostima u Aziji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada