Šojgu Zapadu: Eskalacija u Ukrajini prijeti ‘direktnim vojnim sukobom’ nuklearnih sila

Zapadna politika stalne eskalacije sukoba s Rusijom nosi prijetnju direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, kaže ruski ministar odbrane Šojgu.

Šojgu je optužio Zapad da želi proširiti sukob u Ukrajini na azijsko-pacifičku regiju (Reuters)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je Zapad da eskalacija sukoba s Rusijom u ratu u Ukrajini prijeti “direktnim vojnim sukobom između nuklearnih sila” na vojnom forumu u Pekingu u ponedjeljak.

“Zapadna politika stalne eskalacije sukoba s Rusijom nosi prijetnju direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila, što može voditi katastrofalnim posljedicama”, kazao je Šojgu za rusku državnu novinsku agenciju TASS, prenosi Fena.

Također je ustvrdio kako Zapad namjerava da nanese Rusiji “strateški poraz” u “hibridnom ratu”, a model rusko-kineskih odnosa je pohvalio kao “uzoran”, prenose ruski državni mediji.

Šojgu je optužio Zapad i da želi proširiti sukob u Ukrajini na azijsko-pacifičku regiju, prenose ruski državni mediji.

Govoreći na Xiangshan forumu, najvećoj kineskoj vojno-diplomatskoj konferenciji, Šojgu je rekao da NATO pod američkim vodstvom “prikriva nagomilavanje vojne sile u azijsko-pacifičkoj regiji razmetljivom željom za dijalogom, namećući saveze i linije operativne interakcije na partnere, prenosi TASS.

‘Azijska trka u naoružanju’

“Izražavajući akutnu krizu u Evropi, Zapad nastoji proširiti potencijal sukoba na azijsko-pacifičku regiju, i to u nekoliko pravaca”, kazao je.

“Ne samo da su članice NATO-a pokretale azijsku trku u naoružanju, nego je i pojava sigurnosnih blokova kao što su Quad i AUKUS potkopavala ulogu Udruženja jugoistočne Azije (ASEAN) i napore za neširenje nuklearnog oružja u Aziji”, izjavio je Šojgu.

“Koncept ‘nedjeljivosti sigurnosti euroatlantskog i indo-pacifičke regije’ koji nameću zapadnjaci ima za cilj da opravda pojavu snaga i infrastrukture alijanse u Aziji”, rekao je Šojgu.

Quad okuplja SAD, Australiju, Indiju i Japan, i navodi da ima za cilj održavanje mira i stabilnosti u Indo-Pacifiku.

AUKUS okuplja Australiju, Sjedinjene Američke Države i Britaniju, i osigurava prodaju američkih podmornica na nuklearni pogon i dijeljenje tehnologije nuklearnog pogona s Australijom, kao i zajednički razvoj oružja visoke tehnologije.

Šojgu je rekao da razmjena informacija o lansiranju projektila između američkih snaga s Tokijem i Seulom ima za cilj odvraćanje Rusije i Kine.

Spremnost za razgovore

Rusko povlačenje ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba ne znači međutim, kraj sporazuma, Rusija nije snižavala svoj prag za upotrebu nuklearnog oružja, nego samo vraćala paritet sa SAD, koje nisu ratificirale sporazum, kaže on.

Šojgu je rekao da je Moskva spremna za razgovore o postkonfliktnom rješenju ukrajinske krize i suživotu sa Zapadom, ali tek kada zapadne zemlje prestanu da traže strateški poraz Rusije.

Zapadne zemlje kažu da opremaju Ukrajinu oružjem kako bi se oduprla punoj ruskoj invaziji, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, započetoj u februaru 2022.

Čelnici nekih zemalja na istočnoj granici NATO-a kažu da bi Moskva, čak i ako bude poražena u Ukrajini, mogla zadržati ambicije da povrati druge teritorije na svom zapadnom rubu koje su nekada bile dio Sovjetskog Saveza.

Vođena takvim strahovima, Finska se pridružila NATO-u, Švedska će to vjerovatno učiniti uskoro, a NATO je ojačao svoju istočnu odbranu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada