Reporteri bez granica: Novinari Reutersa i Al Jazeere bili ‘mete’ izraelskog napada na Liban

Reporteri bez granica saopćili su da je ‘malo vjerovatno’ da su Issam Abdallah i šest drugih novinara greškom smatrani borcima.

Issam Abdallah ubijen je u južnom Libanu 13. oktobra, dok je izvještavao o borbama između izraelske vojske i libanske oružane grupe Hezbollah (Reuters)

Ubistvo novinara Reutersa u napadu u blizini izraelsko-libanske granice, u kojem je još šest medijskih radnika povrijeđeno, rezultat je ciljanog napada, saopćili su Reporteri bez granica (RSF).

Tridesetsedmogodišnji videonovinar Issam Abdallah ubijen je u južnom Libanu 13. oktobra, dok je izvještavao o borbama između izraelske vojske i libanske oružane grupe Hezbollah.

Još šest novinara, među kojima su Al Jazeerin snimatelj Elie Brakhia i reporterka Carmen Joukhadar, ranjeno je nakon što su u kratkom vremenskom periodu dvije granate pogodile selo Alma al-Shaab.

“Dva udara na istom mjestu u tako kratkom vremenskom periodu (nešto više od 30 sekundi), iz istog pravca, jasno ukazuju na precizno ciljanje”, naveli su Reporteri bez granica u saopćenju objavljenom u nedjelju, pozivajući se na rezultate preliminarne istrage zasnovane na analizi videosnimke i balističkoj analizi.

“Malo je vjerovatno da su novinare pomiješali s borcima, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da se nisu skrivali: bili su na otvorenom duže od sat vremena, ne na vrhu brda. Nosili su kacige i prsluke s oznakom ‘press’. Svjedoci su rekli da je njihov automobil bio označen istom oznakom.”

Dok odgovornost pripisuju direktno Izraelu, organizacija koja zagovora slobodu medija navodi i da su novinari bili svjedoci prisustva izraelskih vojnih helikoptera u blizini mjesta događaja, kao i da su napadi došli iz “pravca izraelske granice”.

‘Namjerno ciljani’

Medijska mreža Al Jazeera optužila je izraelsku vojsku da je namjerno ciljala novinare kako bi ušutkala medije, osuđujući napade kao dio obrasca “ponovljenih zločina” protiv novinara.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Izraelska vojska nije preuzela odgovornost za napade, no ranije je glasnogovornik rekao da je dužnosnicima “veoma žao” zbog Abdallahove smrti, ali da su “to tražili”.

Prošle sedmice su supruga, sin, kćerka i unuk Waela Dahdouha, šefa dopisništva Al Jazeere Arabic u Gazi, ubijeni u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi.

Medijska mreža Al Jazeera osudila je “neselektivno ciljanje i ubijanje nevinih civila u Gazi, koje je dovelo i do gubitka porodice Waela Al-Dahdouha, ali i mnogih drugih”.

Izraelski dužnosnici su se ranije ove godine izvinili za ubistvo Al Jazeerine novinarke Shireen Abu Akleh nakon što su priznali da postoji “velika mogućnost” da je pogodio metak izraelskog vojnika. No, Izrael je odbio pokrenuti optužnicu protiv bilo koje osobe odgovorne za ubistvo plaestinsko-američke reporterke.

U izraelskim zračnim napadima koji su počeli nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijena su najmanje 34 palestinska novinara, prema podacima Ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze.

U Hamasovom iznenadnom napadu na južni Izrael ubijena su najmanje četiri izraelska novinara, dok jednog penzionisanog novinara Hamas drži kao taoca, saopćila je Međunarodna federacija novinara.

Izvor: Al Jazeera