Izraelski tenkovi stigli do predgrađa Gaze, Hamas tvrdi da se povlače

Izraelski tenkovi koji su se približavali predgrađu Gaze se povlače, tvrdi čelnik Hamasovog ureda za medije u Gazi.

Izraelski tenkovi i druga vojna vozila u Gazi (Reuters)

Izraelski tenkovi koji su se približavali predgrađu Gaze se povlače, tvrdi čelnik Hamasovog ureda za medije u Gazi.

“Nisu napredovali prema stambenim četvrtima u Pojasu Gaze. U ulicu Salah al-Din upalo je nekoliko tenkova i jedan buldožer okupacijske vojske”, rekao je Salama Maarouf.

“Gađali su dva civilna automobila u ulici Salah al-Din i buldožerima uništili ulicu prije nego smo ih natjerali na povlačenje. Trenutno nema vozila okupacijske vojske na ulici Salah al-Din, a kretanje građana je normalizirano”, dodao je.

‘Presjekli ključnu cestu’

Ranije smo izvijestili da su izraelski tenkovi stigli do predgrađa grada Gaze i presjekli ključnu cestu od sjevera prema jugu opkoljenog Pojasa Gaze.

Palestinski izvori rekli su Al Jazeeri da su izraelska vozila, ojačana tenkovima i praćena avionima, ušla nekoliko stotina metara u Pojas i presjekla glavnu ulicu Salah al-Din koja povezuje jug i centar Pojasa Gaze sa gradom Gazom i njegovim sjeverom.

“Presjekli su cestu Salah al-Din i pucaju na svako vozilo koje pokuša proći”, rekao je stanovnik novinskoj agenciji AFP.

Prema izvještajima, na tom području vode se teške borbe.

Tokom upada izraelske vojske, na meti napada našli su se i automobili. Jedan takav slučaj prikazan je na videu kojeg je verifikovala Al Jazeera, a koji pokazuje automobil koji vrši zaokret kada mu prilazi tenk, otvara vatru i uništava vozilo.

“Razvoj događaja ukazuje na to da izraelske snage namjeravaju proširiti svoje kopnene napade u pokušaju da potpuno izoliraju Gazu”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Wael al-Dahdouh.

Al Jazeerin reporter Safwat Kahlout koji izvještava iz Gaze kaže da je udaljen pet kilometara od područja na kojem su, prema izvještajima, stacionirani izraelski tenkovu.

“Sa ovog mjesta vidim oblake dima koji se nadvijaju nad tim područjem”. rekao je Kahlout.

“Borbene grupe kažu da se vode teške borbe sa izraelskim snagama”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije