Bivši izraelski vojnik koji se borio u Gazi: Kopneni napad je osuđen na neuspjeh

Gubici koje je izraelska vojska pretrpjela su opravdani, jer je trebalo ostvariti željeni cilj – u potpunosti otkloniti opasnosti koju predstavlja Hamas i zadati mu odlučujući udarac, kaže Benzion Sanders.

Izraelski ministar odbrane insistira na kopnenom napadu na Gazu
Izraelski ministar odbrane insistira na kopnenom napadu na Gazu (Anadolija)

Izraelski aktivista upozorava da je svaka kopnena invazija na Pojas Gaze osuđena na neuspjeh.

Pozvao je Tel Aviv da promijeni pristup prema Palestincima i okonča okupaciju njihovih teritorija, u skladu s rješenjem o dvije države.

Benzion Sanders, direktor Jerusalemskog programa u Extendu, organizacije za ljudska prava koja se bavi povezivanjem vođa palestinskih i izraelskih grupa za ljudska prava s američkom jevrejskom zajednicom, kaže da se borio u redovima izraelske vojske u njenom kopnenom napadu na Pojas Gaze u julu 2014. godine.

Sanders je u članku u američkom listu The New York Times govorio o detaljima te operacije, objasnivši kako je smatrao da su gubici koje je izraelska vojska pretrpjela opravdani, jer je trebalo ostvariti željeni cilj, a to je “u potpunosti otkloniti opasnosti koju predstavlja Islamski pokret uotpora (Hamas) i zadati mu odlučujući udarac”.

‘Istu laž ponavljaju i danas’

Objašnjava da je to “laž“, koju su im i tada to govorili (misleći na vođe Izraela), a “istu laž ponavljaju i danas“, odnosno da se može “vojnom operacijom u potpunosti iskorijeniti prijetnju koju predstavlja Hamas”.

Od tada Hamas samo jača, “uprkos svim našim žrtvama i uprkos smrti i razaranju koje je naneseno Gazi“.

Nastavlja da su ubijanja i uništavanje koje redovno provodi vojska cijena koju Izrael “dobrovoljno“ plaća kako bi izbjegao pritisak da prihvati rešenje o dvije države.

Prema Sandersu, Izrael je odlučio da “upravlja“ sukobom kombinirajući “grubu silu” i ekonomske poticaje, umjesto da to pitanje riješi tako što će okončati neprekidnu okupaciju palestinskih teritorija.

Kaže kako veliki broj njegovih saradnika u palestinskim grupama za ljudska prava, koji organiziraju nenasilne proteste, postaju meta izraelske vojske i njihovih maltretiranja.

Uvjeren je da se ovakvim politikama nastoji izbjeći pritisak čiji je cilj uspostavljanje palestinske države, da se dozvoli nastavak izgradnje izraelskih doseljeničkih naselja i ubrza aneksija teritorija na Zapadnoj obali.

Mnogi izraelski ljevičari godinama upozoravaju da zemlja neće uživati u miru i sigurnosti ako se ne postigne politički sporazum u kojem Palestinci ostvaruju slobodu i nezavisnost.

Dodaje da je čak i bivši šef izraelske službe sigurnosti (Shin Bet) Ami Ayalon godinama tvrdio da se palestinski “terorizam” može pobijediti samo “širenjem nade” među Palestincima.

‘Odbili raditi na stvaranju političke realnosti’

Izraelski aktivista je priznao u članku da su događaji koji su se odigrali unutar Pojasa Gaze tokom te tri “sudbonosne” sedmice doveli do toga da promijeni uvjerenja i da od “modernog i ortodoksnog doseljenika sa Zapadne obale“ postane aktivista pokreta koji se protivi izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

Sve žrtve koje je pretrpjela naša zemlja i patnje koje su nanesene Palestincima u Gazi nisu ništa postigle, “jer su naši lideri odbili raditi na stvaranju političke realnosti u kojoj nasilje nije nešto neminovno“, dodao je.

Kaže kako je iz borbi u Gazi naučio sljedeće: ako izraelska vlada ne promijeni pristup zasnovan na uništavanju svake nade za Palestince i ne posveti se tome da se Palestincima da nezavisnost, rat koji se sada vodi, ne samo da će dovesti do stradanja nebrojenih žrtava među Izraelcima i Palestincima, već neće konačno okončati “terorizam“.

Naglasio je da je bilo kakva kopnena invazija osuđena na neuspjeh.

Izvor: New York Times