Ukrajina će izgraditi prvu podzemnu školu

Takvo sklonište omogućit će hiljadama djece u Harkovu da nastave svoje sigurno obrazovanje čak i tokom raketnih prijetnji, kaže gradonačelnik tog grada.

Harkov je uoči početka školske godine organizirao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne željeznice (AFP)

Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad, izgradit će prvu potpuno podzemnu školu, a u cilju zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik tog grada, što će ujedno biti i prva takva građevina u zemlji.

“Takvo sklonište omogućit će hiljadama djece u Harkovu da nastave svoje sigurno obrazovanje ‘licem u lice’ čak i tokom raketnih prijetnji”, objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Nova škola će ispuniti najmodernije regulatorne zahtjeve u pogledu zaštitnih struktura”, ustvrdio je Terehov, iz čijih navoda nije vidno koliko će škola biti velika niti kada će se otvoriti.

Dok su mnoge škole u regijama na prvoj liniji tokom dosadašnjeg toka rata bile prisiljene nastavu održavati putem interneta, Harkov je uoči početka školske godine, koja je započela 1. septembra, organizirao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne željeznice, stvarajući tako prostor za učenje za više od hiljadu djece.

Svakodnevni ruski napadi

Harkov je prije februara 2022. i početka ruske agresije na Ukrajinu imao više od 1,4 miliona stanovnika.

Dijelovi grada nalaze se manje od 35 kilometara od ruske granice, a izložen je gotovo svakodnevnim ruskim napadima.

Guverner regije Harkov izvijestio je da je u protekla 24 sata, zaključno s ponedjeljkom, uslijed ruskih napada poginuo jedan civil, dok je nekoliko kuća oštećeno.

U ratu, kojem se ne nazire kraj, ubijene su hiljade i raseljeni milioni civila, a prema podacima ukrajinskog ministarstva obrazovanja, širom zemlje uništene su 363 obrazovne ustanove, dok ih je gotovo 3.800 oštećeno.

Izvor: Agencije