The Times: Tajni svijet ukrajinskih proizvođača dronova

U poslovnim zgradama, podrumima, baštenskim šupama, pa čak i na kuhinjskim stolovima poduzetni timovi mladih civila prave improvizirane bespilotne letjelice.   

Ukrajinski dronovi koji se sastavljaju na tajnim mjestima isporučuju se vojnicima na borbenim linijama (Reuters)

List The Times navodi da je ukrajinska domaća industrija posvećena izradi dronova postala ključni dio rata protiv Rusije, a proširila se po cijeloj zemlji.

U poslovnim zgradama, podrumima, baštenskim šupama, pa čak i na kuhinjskim stolovima poduzetni timovi mladih civila prave improvizirane bespilotne letjelice.

Novine su objavile niz fotografija koje je snimio italijanski fotoreporter Sandro Maddalena za projekat pod nazivom Saveznik zvan dron, kroz koji je dokumentirao na koji način rade proizvođači dronova, prije nego što njihovim ”uradi sam” dronovima budu upravljale specijalno obučene snage koje ih lansiraju duboko iza neprijateljskih linija.

Fotografije Sandra Maddalene

Na jednoj od ovih fotografija dva stomatologa, Roman i Anton, prave modifikacije na prototipu drona u Antonovom stanu.

Druga fotografija prikazuje model samoubilačke naprave u tajnoj fabrici dronova u blizini Kijeva. Na trećoj Ros i njegova djevojka, koja drži daljinski upravljač, sastavljaju dron spreman za probni let.

Zbog velikog interesiranja koje Kijev posvećuje dronovima, na jednoj od fotografija možemo vidjeti vojnike na času koji je održan u saradnji sa civilnom organizacijom Victory Drones, a na drugoj snimak iz tajne fabrike gdje se proizvode samoubilački dronovi koji mogu nositi do pet kilograma eksploziva, a napravljeni su od vodovodnih cijevi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada