SAD: Kina bi trebala ohrabriti Sjevernu Koreju na povratak diplomatiji

Glasnogovornik američkog State Departmenta istakao je da Kina ima jedinstvenu poziciju da ohrabri Sjevernu Koreju da preduzme korake za smanjenje tenzija i povratak diplomatiji.

"Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije preko lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike", stoji u saopćenju američkog State Departmenta
SAD je također izrazio zabrinutost zbog jačanja saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje (Getty Images)

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poručile su da Kina treba da iskoristi svoj utjecaj na Sjevernu Koreju i da ohrabri tu zemlju da preduzme korake za smanjenje tenzija i povratak diplomatiji.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller komentirao je pitanje o sve većoj saradnji Rusije, Kine i Sjeverne Koreje.

Istakao je da Kina ima jedinstvenu poziciju da ohrabri Sjevernu Koreju da preduzme korake za smanjenje tenzija i povratak diplomatiji, prenosi Anadolija.

Jačanje saradnje Rusije i Sjeverne Koreje

“Peking bi trebao iskoristiti svoj uticaj da ohrabri Pjongjang u tom pogledu”, poručio je Miller.

Također je kazao da je Washington zabrinut zbog jačanja saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje.

“Zabrinuti smo zbog jačanja tih odnosa, posebno zbog mogućeg snabdijevanja oružjem iz Sjeverne Koreje u Rusiju ili iz Rusije u Sjevernu Koreju”, kazao je Miller.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada