‘Pravda’: Jesu li Rusija i Ukrajina spremne za pregovore?

Novinar Peter Ermilin se u ruskoj ‘Pravdi’ osvrnuo na saopćenje kazahstanskog predsjednika da su Rusija i Ukrajina izrazile želju da sjednu za pregovarački sto.

Tokayev (lijevo) i Scholz upozorili su da je trenutna situacija u Ukrajini krajnje ozbiljna (Reuters)

Ruski list Pravda objavio je tekst novinara Petera Ermilina u kojem se osvrnuo na saopćenje kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva da su Rusija i Ukrajina izrazile želju da sjednu za pregovarački sto, rekavši kako sumnja da za to postoje šanse u ovom trenutku.

Kaže da je Tokayev ove i druge izjave o ukrajinskom sukobu dao na sastanku s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Tom prilikom su istakli da je “situacija veoma ozbiljna”. Također su spomenuli da su i ruska i ukrajinska strana saopćile da su spremne za pregovore, ali da još uvijek nije jasno na kojoj platformi i na kojem nivou će se to odvijati.

Skrenuo je pažnju na to da je Tokajev naglasio da je sada vrijeme za “mudru diplomatiju”, stoga je potrebno voditi mirne pregovore pod uvjetima koji odgovaraju objema stranama.

“Preduzet ćemo sve moguće korake da to omogućimo”, dodao je Tokajev.

Kasnije je press služba kazahstanskog predsjednika objavila saopćenje u kojem poziva Rusiju i Ukrajinu na “stvarne pregovore”.

Komentirajući ovaj poziv, ruski novinar je rekao da je Svetlana Žurova, prva zamjenica predsjednika Komiteta Državne dume za međunarodne odnose, prebacila krivicu za odbijanje pregovora na ukrajinsku stranu. Prema njenim riječima, Ukrajina ustrajava u tome da ne razgovara o tačkama koje Rusija želi iznijeti za pregovaračkim stolom.

Odbacivanje prijedloga Zelenskog

Žurova je navela i dva faktora koja bi, prema njenom mišljenju, mogla utjecati na spremnost Kijeva da započne pregovore, a to su: zaustavljanje isporuke oružja u Ukrajinu i odbijanje evropskih zemalja da prihvate Kijev u Evropsku uniju.

Ermilin ističe da Rusija odbacuje plan za početak pregovora koji forsira Zapad, a zasniva se na planu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji iznio pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Objašnjava da se mirovni plan Zelenskog u suštini sastoji od dva uvjeta: povlačenje ruskih snaga sa cijele teritorije Ukrajine i vraćanje zemlje na granice iz 1991. godine. Time bi se vratila ukrajinska kontrola nad svim granicama zemlje i nad ekskluzivnom ekonomskom zonom u Crnom i Azovskom moru, kao i nad Kerčkim moreuzom.

Komentirajući ovo, autor kaže da ruska strana ne prihvata uvjet povratka na granice iz 1991. godine, jer je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ranije potvrdila da je Rusija odbila slične prijedloge Kijeva.

Ermilin na kraju izvještaja navodi ruske uvjete koje je Zakharova predložila za početak mirovnih pregovora s Kijevom, a neki od njih su: da Kijev prekine neprijateljstva, da Zapad zaustavi isporuku oružja, da se potvrdi neutralan status Ukrajine i priznaju “nove teritorijalne realnosti” koje su nastale kao rezultat ruske aneksije četiri ukrajinske regije, kao i da se garantiraju prava građanima Ukrajine i nacionalnim manjinama koje govore ruski jezik.

Izvor: Agencije