Njemačka slavi 33. godišnjicu ujedinjenja

Slavi se dan kada se 1990. godine komunistička Istočna Njemačka pridružila Saveznoj Republici Njemačkoj, odnosno Zapadnoj Njemačkoj.

Hamburg je odabran za ovogodišnju proslavu jer taj grad-država trenutno predsjedava Bundesratom, gornjim domom Parlamenta (AP)

Njemačka slavi 33 godine ujedinjenja u utorak, a glavna svečanost održava se u Filharmoniji na Labi u sjevernom gradu Hamburgu, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Prva ekonomija Europe slavi ponovno ujedinjenje državnim praznikom kojim se obilježava na dan kada se 1990. godine komunistička Istočna Njemačka pridružila Saveznoj Republici Njemačkoj, odnosno Zapadnoj Njemačkoj, stvarajući jedinstvenu njemačku državu prvi put od 1945. godine.

Hamburg je odabran za ovogodišnju proslavu jer taj grad-država trenutno predsjedava Bundesratom, gornjim domom Parlamenta.

Govor predsjednika Ustavnog suda

Službena svečanost u Filharmoniji na Labi u sjevernom lučkom gradu uključivat će govor predsjednika njemačkog Ustavnog suda Stephana Harbartha pred približno 1.300 ljudi, uključujući glavne nacionalne političke vođe i premijere 16 država.

Ekumensko bogoslužje održat će se u crkvi svetog Mihovila, a oba će se događaja direktno prenositi na nacionalnoj javnoj televiziji.

Proslava je započela u ponedjeljak velikom zabavom oko gradske vijećnice i jezera Alster.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada