Nastavlja se suđenje Trumpu po optužbama za prevaru

Advokati koji Trumpa brane od optužbi za poslovnu prevaru u New Yorku danas će imati naporniji zadatak analiziranja njegove višegodišnje finansijske dokumentacije.

Sudski spor će se odužiti na više sedmica kako bi bilo ustanovljeno da li je Trump počinio prevaru (Reuters)

Nakon žestokog prvog dana suđenja bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu i žestokih uvodnih riječi, advokati koji ga brane od optužbi za poslovnu prevaru u New Yorku danas će imati naporniji zadatak analiziranja Trumpove višegodišnje finansijske dokumentacije.

Sudski spor će se, prema očekivanjima, odužiti na više sedmica kako bi bilo ustanovljeno da li je Trump počinio prevaru, a očekuje se da će se računovođa koji je godinama pripremao Trumpove finansijske izvještaje ponovo naći na klupi za svjedoke, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Trump, koji je u ponedjeljak tokom procesa ljutito pratio tok suđenja, oštro je kritikovao sudiju Arthura Engorona i državnu tužiteljicu New Yorka Letitiju James koja je podigla optužnicu, a potom je u hodniku sudnice rekao da će se “možda” vratiti da prati drugi dan suđenja, uz opasku da bi “više volio da vodi kampanju” umjesto da bude u sudnici.

Državna tužiteljica Letitia James optužila je Trumpa i njegovu kompaniju da su obmanjivali banke, osiguravajuće kuće i druge poslovne subjekte tako što su lažirali finansijske izvještaje o Trumpovom imovinskom stanju.

Prevare u poslovanju

Sudija Arthur Engoron, koji će u ovom postupku bez porote samostalno odlučivati o žalbi, već je prvostepeno presudio da je Trump počinio prevaru u svom poslovanju.

Tužiteljica James, demokrata, traži da Trump bude kažnjen sa 250 miliona dolara i da mu bude zabranjeno da posluje u New Yorku.

Sudija Arthur Engoron je već donio prijevremenu pobjedu tužiteljici James, presudivši u prvostepenom postupku da je Trump počinio prevaru preuveličavajući vrijednost svog penthousa u Kuli Trump, tvrdeći da njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi vrijedi čak 739 miliona dolara i iznoseći slične, preuveličane procjene svojih nekretnina, golf terena i drugih imanja koja posjeduje.

Trump je u pauzi tokom suđenja u New Yorku izjavio da je sudija Arthur Engoron “generalni tužilac radikalne ljevice”.

“On ne bi trebalo da bude na ovoj funkciji. Ovo je sudija za koga neki ljudi kažu da bi mogao da bude krivično optužen za ono što radi. On griješi jer je rekao da Mar-a-Lago vredi 18 miliona. Vredi najmanje milijardu, možda 1,5 milijardi dolara”, rekao je Trump novinarima u sudu na Manhattanu.

Izvor: Agencije