Indija progoni desetke kanadskih diplomata

Kanada u Indiji ima 62 diplomata, a Indija je rekla kako bi se ukupan broj trebao smanjiti za 41, piše Financial Times.

Protesti ispred indijskog konzulata u Kanadi (Reuters)

Indija je poručila Kanadi da do 10. oktobra iz Indije mora povući 41 diplomatu, objavio je u utorak Financial Times.

Kako prenosi Hina pozivajući se na Reuters, odnosi dvije države ozbiljno su narušeni nakon što su kanadske vlasti rekle kako imaju vjerodostojne informacije o upletenosti New Delhija u ubistvo separatističkog vođe Sikha i kanadskog državljanina Hardeeba Singha Nijjara (45), koje se dogodilo tokom juna u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, a kojeg je Indija označila “teroristom”.

Indija je optužbe odbacila kao apsurdne, a u septembru je, kao odgovor na protjerivanje visokog zvaničnika indijske obavještajne službe iz Kanade, iz države protjerala jednog kanadskog diplomatu, a također je prekinula izdavanje viza Kanađanima.

“Klima nasilja”

Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s indijskim zahtjevom, objavio je kako je Indija zaprijetila da će ukinuti diplomatski imunitet onim diplomatama kojima je rečeno da odu, a koji su ostali nakon 10. oktobra. Kanada u Indiji ima 62 diplomata, a Indija je rekla kako bi se ukupan broj trebao smanjiti za 41, pišu novine.

Indijsko i kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je ranije da postoji “klima nasilja” i “atmosfera zastrašivanja” protiv indijskih diplomata u Kanadi.

New Delhi je dugo nezadovoljan separatističkim aktivnostima Sikha u Kanadi. Kanada ima najveću populaciju Sikha izvan Punjaba. Oko 770.000 ljudi na popisu stanovništva 2021. navelo je sikhizam kao svoju religiju.

Izvor: Agencije