Bidenov sin izjasnio se da nije kriv u slučaju optužbi za ilegalno posjedovanje oružja

Sin američkog predsjednika postao je omiljena tema republikanskih zastupnika i konzervativnih medijskih ličnosti.

Hunter se suočava s dvije tačke optužnice, za što je propisana kazna do 25 godina zatvora (AFP)

Sin američkog predsjednika Joe Bidena Hunter izjasnio se da nije kriv po tri optužbe u vezi s ilegalnim posjedovanjem vatrenog oružja, čime se slučaj približio potencijalnom suđenju uoči izbora 2024, gdje će njegov otac tražiti reizbor.

Ovaj 53-godišnjak pojavio se u utorak na sudu u istočnoj državi Delaware kako bi se izjasnio o krivici po federalnim optužbama nakon što sporazum o priznanju krivice kojim bi Hunter izbjegao dugi pravni postupak nije uspio.

Američki sudija za prekršaje Christopher Burke rekao je da predsjednikov sin, čiji su skandali omiljena tema republikanskih zastupnika, ne bi trebao imati “nikakav poseban tretman”.

‘Hunter je lagao prilikom kupovine oružja’

Optužbe se temelje na podatku da je Hunter Biden lagao o svojoj historiji upotrebe droge na obrascu za kupovinu vatrenog oružja u oktobru 2018. Dogovor o priznanju krivice koji bi brzo zaključio krivični postupak propao je tokom ljeta.

Predsjednikov sin postao je magnet za kritike republikanskih političara i konzervativnih medijskih ličnosti koji su, uz malo dokaza, tvrdili da je stariji Bidenov sin u centru ogromne mreže korumpiranih poslovnih aktivnosti.

Hunter Biden negira da je počinio bilo kakvo krivično djelo.

Hunter se suočava s dvije tačke optužnice: za davanje lažnih izjava i ilegalno posjedovanje oružja, za što je propisana kazna do 25 godina zatvora.

Predsjednikov sin nikada nije obavljao javnu funkciju i dugo se borio sa problemima ovisnosti o drogama, uključujući i period u kojem je kupio revolver Colt Cobra kalibra 38 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije