Admiral Bauer: NATO počeo pripreme za konfrontaciju s Rusijom

Vojni planovi Alijanse imaju 4.500 stranica sadržaja o tome kako se suprotstaviti Rusiji, rekao je predsjednik Vojnog komiteta NATO-a.

Planovi NATO-a predviđaju povećanje broja snaga Alijanse na ruskim granicama

Zemlje članice NATO-a počele su pripreme za konfrontaciju sa Rusijom i povratak principima kolektivne odbrane od globalnog protivnika iz 2008, 14 godina prije početka rata u Ukrajini, izjavio je predsjednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer.

U obraćanju na Varšavskom sigurnosnom forumu, rekao je da vojni planovi Alijanse imaju 4.500 stranica sadržaja o tome kako se suprotstaviti Rusiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

„U suštini, ono što se desilo od 2008. godine je da je počeo rad u vojsci da se naše razmišljanje vrati ka kolektivnoj odbrani. To je bilo neophodno zbog ponašanja Rusije prema Gruziji 2008. i Ukrajini 2014. i 2022. A najveća promjena za NATO je bila da bude pripremljen za sve agresivnijeg protivnika“, rekao je Bauer.

‘Planiranje promjene vojne strategije’

Dodao je da se zbog toga unutar Alijanse počelo sa planiranjem promjene vojne strategije, što je dovelo do novih detaljnijih planova koji su dogovoreni na Samitu u Vilniusu u julu.

Podsjetio je da je NATO rasporedio četiri bataljonske borbene grupe na Baltiku i u Poljskoj 2015. i 2016, koje su spremne da se brzo pojačaju brigadama ako bude potrebno.

„Kao rezultat onoga što se dogodilo u Ukrajini, odlučili smo da stvorimo još četiri grupe na jugu – Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku”, rekao je.

Bauer je dodao da planovi NATO-a predviđaju povećanje broja snaga Alijanse na ruskim granicama, i to „do 300.000 u prvih 30 dana“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada