Trump obećava da će vratiti zabranu ulaska u SAD za muslimane

Na početku svog mandata 2017, Donald Trump je uveo ograničenja za ulazak u SAD državljana Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana.

'Zadržat ćemo teroriste radikalnog islama izvan naše zemlje', poručio je Trump (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u subotu na konvenciji jevrejskih republikanaca obećao da će, ako ponovo bude izabran, vratiti zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države za državljane većinom muslimanskih zemalja.

“Zadržat ćemo teroriste radikalnog islama izvan naše zemlje”, poručio je Trump prisutnima na godišnjem samitu Republikanske jevrejske koalicije, prenosi Hina.

“Sjećate se te zabrane, vratit ću je prvog dana”, ustaknuo je Trump.

Na početku svog mandata 2017, Trump je uveo ograničenja za ulazak u SAD državljana Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana.

Zabrana je brzo osporena na sudu kao diskriminatorna protiv vjerskih grupa, ali je, zajedno s Trumpovim tvrdolinijaškim antiimigracijskim programom, bila popularna u njegovoj izbornoj bazi.

Podrška Izraelu

Predsjednik Joe Biden ukinuo je tu zabranu prve sedmice u Bijeloj kući, 2021.

Bivši stanar Bijele kuće je bio jedan od nekoliko uvaženih republikanaca koji su se pojavili na skupu utjecajnih jevrejskih donatora kako bi izrazili nepokolebljivu podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Trump je na skupu u Las Vegasu, u Nevadi, rekao da će “braniti našeg prijatelja i saveznika u Državi Izrael kao niko prije”.

Sukob između Izraela i Hamasa je “borba između civilizacije i divljaštva, uljuđenosti i izopačenosti i između dobra i zla”, rekao je Trump.

Trump se na skupu obrušio na Bidenovu administraciju, ali i suzdržao od kritiziranja svojih suparnika.

Podrška Izraelu je od velikog značaja za obje stranke u SAD-u i jedno od rijetkih pitanja američke vanjske politike koje igra ulogu na biralištima zbog, između ostalog, velikog broja glasača jevrejskog porijekla te važnosti za kršćane evangelike za koje je postojanje “jevrejske države” preduvjet za “drugi dolazak” Isusa Krista.

Izvor: Agencije