Rusija uništila 36 dronova kod Krima, Ukrajinci odbili desetke ruskih napada

Rusija tvrdi da su iznad Krima uništili 36 ukrajinskih dronova, Kijev navodi da su odbili desetke ruskih napada.

Ukrajinske snage odbrane odbile su u protekla 24 sata više od 20 ruskih napada u pravcu Marjinke, u Donjeckoj oblasti (Reuters)

Ruski sistemi protuzračne odbrane uništili su tokom noći 36 bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina iznad Crnog mora kod Krimskog poluotoka, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane rano u nedjelju, dok ukrajinske snage navode da su odbili desetke ruskih napada na drugim ratištima.

U saopćenju poslanom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, ministarstvo nije otkrilo je li u napadu bilo štete ili žrtava.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj.

Ukrajinske snage odbrane odbile su u protekla 24 sata više od 20 ruskih napada u pravcu Marjinke, u Donjeckoj oblasti, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U izvještaju se navodi da ruske snage i dalje pokušavaju da opkole Avdejevku i da je odbijeno više od 15 napada, prenosi agencija Unian.

Generalštab ukrajinske vojske ističe da su odbijeni i ruski napadi u pravcu Bahmuta, Kupjanska, Šahtjorska i Zaporožja.

Pregovori o planu za mir

Pregovori o ukrajinskom planu za mir biće nastavljeni u nedjelju na Malti, uz učešće predstavnika više od 65 zemalja, ali ne i Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu, prvog dana konferencije, da čezne za danom kada će ljudska historija biti samo historija mira, navodeći da je ta težnja precizirana u međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih naroda.

“Ali da li Povelja UN-a funkcionira?”, postavio je Zelenski pitanje na YouTubeu, navodeći da je svijet video “previše krvi” u Ukrajini i na Bliskom istoku i da svijet mora dati drugačiji odgovor.

Dvodnevni sastanak zvaničnika za nacionalnu sigurnost je treća runda ovakvih razgovora u posljednjih nekoliko mjeseci, prenio je AP.

Međunarodni pritisak

Kijev smatra da je to prilika da pridobije podršku za mirovni plan predsjednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka, posebno zbog toga što sukob na Bliskom istoku pomjera pažnju međunarodne zajednice sa rata u Ukrajini.

Rusija, koja nije pozvana ni na jedan od sastanaka, odbacila je tu inicijativu kao pristrasnu.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak naveo je na konferenciji da će, pošto se sve više država uključuje u razvoj plana Zelenskog, Rusija morati da popusti međunarodnoj zajednici i da prihvati zajedničke uvjete.

Jermak je rekao da će se tokom vikenda diskutirati o pet od 10 tačaka plana: nuklearnoj i energetskoj sigurnosti, sigurnom snabdijevanju hranom, oslobađanju ratnih zarobljenika i deportiranih, kao i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U prvoj rundi pregovora u Kopenhagenu u Danskoj u junu bilo je samo 15 učesnika, dok je u drugoj rundi u Džedi u Saudijskoj Arabiji u augustu taj broj povećan na 43.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada