Netanyahu se izvinio što je okrivio šefove sigurnosti za napad Hamasa

Izraelski premijer obrisao objavu na X gdje upire prst i krivi obavještajne službe za greške koje su dovele do napada Hamasa 7. oktobra.

Netanyahuov odgovor povećao je zabrinutost javnosti da daje prednost svojim političkim interesima ispred nacionalne sigurnosti (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponudio je izvinjenje zbog objave u kojoj je okrivio sigurnosne službe jer nisu predvidjele Hamasov napad 7. oktobra, rekavši da je “pogriješio” dajući takve komentare u vrijeme kada je jedinstvo najvažnije.

U objavi na društvenim mrežama kasno u subotu, Netanyahu je kritizirao obavještajne službe, rekavši da ga nisu upozorile na napad Hamasa i umjesto toga uvjeravale su ga da je oružana grupa “odvraćena”.

“Ni u jednom trenutku i ni u jednoj fazi nije dano upozorenje premijeru Netanyahuu u vezi s ratnim namjerama Hamasa”, napisao je Netanyahu u sada izbrisanoj objavi na X, bivšem Twitteru. “Naprotiv, svi sigurnosni zvaničnici, uključujući šefa vojne obavještajne službe i šefa Shin Beta, procijenili su da je Hamas odvraćen i zainteresiran za dogovor.”

‘Vodstvo najviše pokazuje odgovornost’

Njegove primjedbe su brzo izazvale oštre kritike drugih izraelskih čelnika, uključujući Netanyahuove saveznike, koji su rekli da je vrijeme za jedinstvo, a ne za upiranje prstom.

“Kada smo u ratu, vodstvo mora pokazati odgovornost, odlučiti učiniti prave stvari i ojačati snage”, rekao je Benny Gantz, bivši ministar odbrane koji se pridružio Netanyahuovom ratnom kabinetu nakon napada.

“Svaki drugi postupak ili izjava šteti sposobnosti i snazi ljudi. Premijer mora povući svoju izjavu.”

Yair Lapid, čelnik opozicije i bivši premijer, optužio je Netanyahua da je prešao “crvenu liniju” i potkopao vojsku.

Netanyahu je brzo izbrisao spornu objavu i izvinio se zbog potkopavanja njegovih sigurnosnih službi u naknadnoj izjavi, garantirajući da imaju njegovu “punu podršku”.

“Stvari koje sam rekao… nisu trebale biti izrečene i izvinjavam se zbog toga”, napisao je Netanyahu na X. “Dajem punu podršku svim šefovima sigurnosnih ogranaka… Zajedno ćemo pobijediti.”

Kritike bivšeg saveznika i ministra

Dok su čelnici izraelske vojske i obavještajne službe priznali svoje greške koje su dovele do napada, Netanyahu je izbjegao odgovornost, stvarajući sve veći jaz između njega i ministarstava.

On je rekao da će nakon rata biti vremena za postavljanje teških pitanja, uključujući i njega samog.

Netanyahuov odgovor povećao je zabrinutost javnosti da daje prednost svojim političkim interesima ispred nacionalne sigurnosti, dok se bori protiv dugotrajnog suđenja za korupciju koje bi moglo ugroziti njegovu moć.

“[Netanyahua] ne zanima sigurnost, ne zanimaju ga taoci, samo politika”, rekao je opozicioni zastupnik Avigdor Lieberman, nekada Netanyahuov ministar odbrane, u radijskom intervjuu.

Dopisnica Al Jazeere Sara Khairat rekla je da Netanyahuov javni “rat riječima” s njegovom Vladom dolazi u trenutku kada je on sve više ljut jer nije priznao neuspjehe vlade.

“Zanimljivo, [Netanyahu] se izvinio za tweetove… ali se još nije, uprkos kritikama, izvinio niti preuzeo bilo kakvu krivicu što nije mogao spriječiti napad, u vrijeme kada bi vlada jedinstva trebala biti ujedinjena,” Khairat je javila sa okupirane Zapadne obale.

‘Druga faza’ rata

Netanyahuov javni sukob s njegovim obavještajnim jedinicama dolazi u trenutku kada Izrael započinje ono što je on okarakterizirao kao “drugu fazu” rata u Pojasu Gaze, s dodatnim kopnenim upadima koji su dodati neprestanim zračnim udarima.

“Tek smo na početku”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare. “Uništit ćemo neprijatelja nad zemljom i ispod zemlje.”

Izrael već tri sedmice vrši udare na Gazu kao odgovor na iznenadni napad Hamasa na izraelsku teritoriju u kojem je ubijeno više od 1.400 Izraelaca, uglavnom civila. Izraelski zračni napadi ubili su 8.000 Palestinaca, većinom civila i mnogo djece, te desetkovali veliki dio infrastrukture enklave.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres obnovio je u nedjelju pozive na “humanitarnu pauzu” u ratu, rekavši da je situacija u Gazi “iz sata u sat sve očajnija”.

U nedjelju su hiljade Palestinaca upali u skladišta Ujedinjenih naroda zbog hrane i osnovnih potrepština u znak očaja. Izrael je rekao da će dopustiti više kamiona s pomoći da uđu u palestinsku enklavu.

Izvor: Al Jazeera i agencije