Internet i telefonske usluge vraćaju se u Gazu nakon izraelskog prekida komunikacija

Paltel Group kaže da se usluge postepeno obnavljaju nakon prekida zbog izraelskog bombardiranja.

Gaza tokom izraelskog bombardiranja 28.11, 2023. (AP Photo/Ohad Zwigenberg) (AP)

Internet i telefonske usluge vraćaju se u Gazu nakon prekida komunikacija za koji su humanitarne grupe upozoravale da bi se mogao koristiti kao paravan za ratne zločine.

Paltel Group, koja pruža komunikacijske usluge u Gazi, saopćio je u nedjelju da se usluge fiksnog i mobilnog telefona te interneta postepeno obnavljaju nakon što su bile prekinute “kontinuiranom agresijom“.

“Naši tehnički timovi marljivo otklanjaju štetu na internoj mrežnoj infrastrukturi u izazovnim uvjetima”, stoji u saopćenju telekoma.

“Neka Bog čuva sve vas i našu zemlju.”

Majed Abusalama, kolumnist Al Jazeere, rekao je da je uspio kontaktirati svoju majku u Gazi “i čuti njen glas”.

“Sada svako može kontaktirati svoje porodice. Niko ne zna koliko dugo?” napisao je na društvenim mrežama.

Komunikacijski prekid

Gaza je bila pod gotovo potpunim komunikacijskim prekidom gotovo 36 sati nakon izraelskih zračnih napada u petak za koje su palestinski pružatelji telekomunikacijskih usluga rekli da su izbacile iz rada komunikacijske linije i tornjeve.

Organizacije za zaštitu ljudska prava, uključujući Amnesty International i Human Rights Watch, upozorile su da nedostatak komunikacija u enklavi koči napore da se dokumentiraju ratni zločini i druga zlostavljanja.

U subotu je Elon Musk rekao da će ponuditi svoju Starlink satelitsku internetsku uslugu “međunarodno priznatim organizacijama za pomoć” u Gazi, što je izazvalo proteste Izraela.

“Hamas će ga koristiti za terorističke aktivnosti”, rekao je izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi na X-u, platformi prethodno poznatoj kao Twitter.

“Možda bi Musk bio spreman to uvjetovati oslobađanjem naših otetih beba, sinova, kćeri, starijih ljudi. Svi njih! Do tada će moj ured prekinuti sve veze sa Starlinkom.”

Izvor: Al Jazeera i agencije