Rusija: Izraelsko bombardiranje Gaze stvorit će višestoljetnu katastrofu

Lavrov je dao komentare, neke od dosad najkritičnijih iz Moskve prema Izraelu, u intervjuu bjeloruskoj državnoj novinskoj agenciji Belta koja ih je objavila u subotu.

Lavrov: Šaljemo signale o potrebi traženja mirnog rješenja, a ne o provođenju ove najavljene strategije 'spaljene zemlje'
Lavrov: Šaljemo signale o potrebi traženja mirnog rješenja, a ne o provođenju ove najavljene strategije 'spaljene zemlje' (Reuters)

Izraelsko bombardiranje Gaze protivno je međunarodnom pravu i riskira stvaranje katastrofe koja bi mogla trajati decenijama, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je dao komentare, neke od dosad najkritičnijih iz Moskve prema Izraelu, u intervjuu bjeloruskoj državnoj novinskoj agenciji Belta koja ih je objavila u subotu.

Stoljetna katastrofa

“Iako osuđujemo terorizam, kategorički se ne slažemo da se na terorizam odgovara kršenjem normi međunarodnog humanitarnog prava, uključujući neselektivnu upotrebu sile protiv ciljeva za koje se zna da su u njima prisutni civili, uključujući taoce koji su uzeti”, rekao je šef ruske diplomatije.

Nemoguće je, dodaje, uništiti Hamas  – kao što je Izrael obećao učiniti  – bez uništenja Gaze zajedno s većinom njenog civilnog stanovništva.

“Ako Gaza bude uništena i dva miliona stanovnika protjerano, kao što neki političari u Izraelu i van njega predlažu, to će stvoriti katastrofu za mnogo decenija, ako ne i stoljeća”, upozorio je Lavrov.

“Potrebno je prestati i aktivirati humanitarne programe za spašavanje stanovništva u blokadi.”

Dok Izrael širi svoju vojnu operaciju u Gazi, međunarodna zajednica pozvala je na humanitarno primirje kako bi se dopremila pomoć civilima.

Ruski državljani kao taoci

U međuvremenu, Hamas je u subotu pokušavao locirati osam rusko-izraelskih dvojnih državljana koji su među desecima talaca koje je uzeo tokom napada na Izrael prije tri sedmice, objavile su ruske novinske agencije pozivajući se na pripadnike Hamasa.

Moskva je Hamasu dala popis imena i zatražila da budu oslobođeni. “Vrlo smo pažljivi prema ovom popisu i pažljivo ćemo njime postupati jer na Rusiju gledamo kao na našeg najbližeg prijatelja”, rekao je visoki predstavnik Hamasa Moussa Abu Marzook, prenosi ruska novinska agencija RIA.

“Sada tražimo te ljude. Teško je, ali tražimo. I čim ih pronađemo, pustit ćemo ih. Uprkos poteškoćama zbog trenutne situacije.”

Izrael je rekao kako vjeruje da je 229 ljudi Hamas uzeo kao taoce tokom napada 7. oktobra u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi. Izrael od tada nemilosrdno bombardira Gazu, ubivši više od 7.300 Palestinaca u tom opkoljenom palestinskom pojasu.

Strategija ‘spaljena zemlja’

Rusija vjeruje da je potrebno održavati kontakte sa svim stranama u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je Kremlj u petak, braneći svoju odluku da pozove izaslanstvo Hamasa u kojem je bio i Marzouk u Moskvu – odluka koja je izazvala ljutnju Izraela. Izrael je u četvrtak pozvao Rusiju da protjera gostujuće članove Hamasa, nazivajući njihov poziv Moskvi “vrijednim žaljenja”.

Lavrov je rekao da je Rusija također u bliskom kontaktu s Izraelom.

“Ostajemo u punom kontaktu s Izraelom, a naš ambasador je redovno s njima u kontaktu”, rekao je Lavrov.

“Šaljemo signale o potrebi traženja mirnog rješenja, a ne o provođenju ove najavljene strategije ‘spaljene zemlje’.”

Izvor: Agencije