Erdogan pred milion i po Turaka: Zapad najodgovorniji za masakr u Gazi

Turski predsjednik je u svom obraćanju kazao kako njegova država Izraelu ne duguje ništa, te da zbog toga može slobodno reći šta misli.

Erdogan: Pokušavate li ponovo razbuktati borbu krsta i polumjeseca? Ako vam je to cilj i namjera, znajte da ovaj narod nije umro (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je danas u Istanbulu, tokom obraćanja milionskom skupu podrške Palestini, da je Zapad najodgovorniji za masakr u Gazi, prenosi Anadolija. Turski lider je, kako navodi ova agencija, pred milion i po građana na Velikom mitingu podrške Palestini u Istanbulu, pozdravio posvećenost naroda Gaze koji ne napušta domove, grad, bez obzira na bombardiranja Izraela.

“Zapad je najodgovorniji za masakr u Gazi. Masakr u Gazi u potpunosti je djelo Zapada”, rekao je Erdogan.

“Oni (Zapad) znaju kako ubijati”, dodao je i podsjetio kako su upravo neke države Zapada u Drugom svjetskom ratu masovno ubijale Jevreje u plinskim komorama, a neke atomskim bombama brisale gradove s lica Zemlje zajedno s njihovim stanovnicima.

“Pokušavate li ponovo razbuktati borbu krsta i polumjeseca? Ako vam je to cilj i namjera, znajte da ovaj narod nije umro.”

Krokodilske suze za Ukrajinom

Oštro kritikujući dvostruke aršine mnogih zemalja kad se radi o stradanju civila u Ukrajini i Palestini, Erdogan je rekao da “oni koji liju krokodilske suze za civilima ubijenim u ukrajinsko-ruskom ratu, nijemo gledaju smrt hiljada nedužne djece u Gazi”.

Turski predsjednik je u svom obraćanju kazao kako njegova država Izraelu ne duguje ništa, te da zbog toga može slobodno reći šta misli.

“Izrael je vrlo uznemirilo kad sam rekao da Hamas nije teroristička organizacija. Znali ste da ću to kazati. Ono što znamo jasno smo i poručili. Zapad ti duguje, ali Turska nema dugova prema tebi. Zbog toga tako komotno govorimo. Erdogan ovako govori, jer ti Turska ne duguje ništa”, rekao je obraćajaći se Izraelu.

Veliki broj ljudi došao je na miting solidarnosti sa Palestincima u Istanbulu (Reuters)

Istakao je kako Izrael u Gazi već 22 dana čini ratne zločine.

“Izrael 22 dana već čini ratne zločine. Izraele, u svijetu ćemo te proglasiti ratnim zločincem. Radimo na tome. Izrael nema ni najmanji problem oko ubijanja ljudi. Kažu jasno, ‘Mi znamo kako ubiti’, ali platit ćete visoku cijenu za to… Svi znaju da je Izrael samo pijun u regiji koji će biti žrtvovan kada za to dođe dan”.

“Knjiga grijeha Zapada”

Obraćajući se svjetskim liderima, turski predsjednik je upitao ‘koliko djece, žena i staraca mora umrijeti prije nego što se proglasi prekid vatre’?

“Knjiga grijeha Zapada ponovno je otišla daleko izvan okvira igre. O svijete, vidite sve činjenice, generalni sekretar UN-a poziva, ne čujete, postali ste gluhi, postali ste slijepi. U Gazi se ne radi o odbrani, provodi se otvoreni i podli masakr. Oni žele masovno uništiti stanovnike Gaze glađu, žeđu i urušavanjem zdravstvenih službi”, rekao je Erdogan i ponovio da njegova država i narod stoje uz Gazu, ali i druge potlačene u svijetu.

“Kako smo god uz one koji svojim srcima i očima gledaju ka nama, tako danas stojimo i uz Gazu. Prolili smo suze za mnoga područja, od Krima do Karabaha, od Bosne do Kirkuka, od Palestine do Turkestana, od Afganistana do Čečenije. Ovdje, ne samo da osuđujemo masakre u Gazi već branimo vlastitu nezavisnost i budućnost”, poručio je turski predsjednik.

Izvor: Agencije