Washington najavio još jednu vojnu pomoć Ukrajini

Pomoć od oko 150 miliona dolara se uglavnom odnosi na sredstva protuzračne odbrane, artiljerijsku municiju i protutenkovsko oružje, navedeno je u saopćenju State departmenta.

Rusija je 24. februara 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu (AFP)

Američke vlasti saopćile su da će uputiti novu tranšu vojne pomoći Ukrajini kao podršku kontraofanzivi koju vode ukrajinske snage protiv ruske vojske.

Pomoć od oko 150 miliona dolara se uglavnom odnosi na sredstva protuzračne odbrane, artiljerijsku municiju i protutenkovsko oružje, navedeno je u saopćenju State departmenta, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

“Ukrajinske snage se hrabro bore da ponovo osvoje teritorije koje su zauzele ruske snage, a ova dodatna podrška će im pomoći da nastave da napreduju”, rekao je šef američke diplomatije Anthony Blinken.

Ukrajinska kontraofanziva

Ukrajina je u junu pokrenula veliku kontraofanzivu u pokušaju da oslobodi teritorije koje je okupirala ruska vojska na istoku i jugu.

Do sada je napredak bio veoma ograničen.

Washington, koji predvodi koaliciju zemalja koje vojno podržavaju Ukrajinu, obećao je više od 43 milijarde dolara vojne pomoći Kijevu otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Izvor: Agencije