Wang: Kini i SAD-u trebaju dubok i temeljan dijalog

Dvije zemlje imaju određena neslaganja i neophodan je ‘dubok i temeljan’ dijalog kako bi se smanjilo nerazumijevanje i stabilizirali odnosi, kaže kineski ministar vanjskih poslova.

Wang Yi se u Washingtonu sastao s Antonijem Blinkenom (Reuters)

Direktor Ureda Centralne komisije Komunističke partije Kine za vanjske poslove i ministar vanjskih poslova te zemlje Wang Yi izjavio je da Kina i Sjedinjene Američke Države imaju određena neslaganja i da je neophodan “dubok i temeljan” dijalog kako bi se smanjilo nerazumijevanje i stabilizirali odnosi.

Wang boravi u trodnevnoj posjeti Washingtonu, a na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s državnim sekretarom SAD-a Antonijem Blinkenom, kineski diplomata je rekao da dvije zemlje također dijele zajedničke interese i da neke izazove trebaju riješiti zajedno, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Kina i SAD moraju imati dijalog. Ne samo da nastavimo dijalog, već razgovori trebaju biti duboki i temeljni, kako bi se odnosi dvije zemlje što prije vratili na stazu zdravog, stabilnog i održivog razvoja”, poručio je Wang.

Blinken je kratko kazao kako se “slaže s ministrom vanjskih poslova Kine” i da se “raduje budućim konstruktivnim razgovorima s kineskim kolegom”.

‘Oblasti nesuglasica i saradnje’

U saopćenju nakon sastanka, State Department je naveo da su obje strane govorile o “oblastima nesuglasica” i “oblastima saradnje”, dok je Blinken “ponovio da će se SAD nastaviti boriti za interese i vrijednosti saveznika i partnera”.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da su dvije strane imale duboku razmjenu svojih viđenja američko-kineskih odnosa i pitanja od zajedničkog interesa.

Američki zvaničnici su prije sastanka rekli da će ukazati Wangu da je važno da Kina pojača svoju ulogu na svjetskoj sceni ako želi da se smatra odgovornim velikim međunarodnim igračem.

Wang će se u petak ponovo sastati s Blinkenom, kao i sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Nije poznato da li će se Wang sastati i s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Izvor: Agencije